Водата за поливане е много скъпа: Земеделският министър още не отива при протестиращи фермери


Водата за поливане е много скъпа: Земеделският министър още не отива при протестиращи фермери
Снимка: Victoria Islas / Pixabay

3070

Служебният земеделски министър Явор Гечев така и не се появи на протест на земеделци в Северна България, които блокираха за кратко главния път Разград – Търговище в района на село Трапище. Протестът е прозаичен - драстично вдигане на цената на водата от "Напоителни системи". Затова хората искат поевтиняване на живителната течност във всички региони на страната и за всички водоползватели.

Както писа в. "Сега", докато земеделският министър се бори с овладяване на високите цени на храните, подопечното му държавно дружество "Напоителни системи" вдигна тарифата за помпена доставка на вода за сезон 2023 с над 200% за 2-ро стъпало и с над 300% за 3-то стъпало. Това предизвика възмущението на производители на плодове и зеленчуци, на ориз и дори на зърнени култури. Те обявиха, че са изправени пред невъзможност да покрият разходите и без яснота на каква цена ще бъде тазгодишната реколта.

В опит да тушира напрежението и протестите, аграрното министерство обяви преди две седмици, че като временна помощ ще покрие разликите в цената на поливната вода в сравнение с миналогодишната.

Макар да не отиде на протеста, земеделският министър Явор Гечев все пак коментира, като заяви, че не можело толкова бързо да има компенсации, защото трябвало разрешение от Европейската комисия за държавна помощ. "Говорил съм с финансовия министър да се осигурят средства между 3 и 18 млн. лв. Но не може да стане за два дни", каза министърът.

Гечев обаче се появи при зърнопроизводителите да ги успокоява как от ЕС ще дойдат 16 млн. евро и с тях те щели да бъдат компенсирани заради безмитния внос на украинско зърно в ЕС. Българските зърнари отдавна са галено дете на селското ни стопанство - с най-апетитни евросубсидии и интересно защо не могат да понесат конкуренция.

Още преди 2 седмици министърът предупреди, че безплатна вода за напояване не може да се осигури, защото ще се възприеме от Брюксел като непозволена държавна помощ. Тогава засегнатите земеделци поискаха да разберат как така от две години Румъния осигурява безплатна вода за поливни нужди, а за България това ще е непозволена държавна помощ. Министърът и неговите заместници обещаха да проверят случая.

ОЩЕ по темата: По-ниски такси за земеделците, спазващи лимита за водоползване

"До момента обаче няма нищо черно на бяло за поетите ангажименти, а земеделците трябва да сключат новите си договори с "Напоителни системи". В началото на април започва поливането и торенето на насажденията с ягоди и малини", посочи пред БНР Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите. "Ние сме първите, които влязохме в проблема, но той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е сигнал за проблеми в цялата държава и в цялата система за "Напоителни системи", каза още Петков.

"Очаквахме, че щом има такова политическо изявление, ще последват и нормативни актове. От 9 март, когато беше нашата среща в "Напоителни системи" до днес нямаме в писмена форма потвърждение на обещанието на зам.-министър Джиков. Смятаме, че това е една поредна лъжа, тупане на топката. Имаме сериозни притеснения, че това е само протакане на времето. Нашата основна цел не е да правим протести, а да работим и да сядаме на масата за диалог, когато имаме проблем", обясни Петков.

Близо 500 земеделски стопани се включиха в протеста. "Напоителни системи" повиши цената на водата в пъти. За да отгледаме един декар праскови трябва да платим около 800 лв. Това е пагубно, както да отгледаш такива праскови, така и да ги продадеш", посочи Николай Колев от Съюза на дунавските овощари.

ОЩЕ по темата: Въвеждат се две цени за напояване

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички