Volkswagen за Турция: раздвоен между печалбата и морала


Volkswagen за Турция: раздвоен между печалбата и морала
Снимка: Getty Images

6029

До края на годината Volkswagen трябва да реши дали ще строи новия си завод в Турция или другаде. Например в България. Но може би и в Унгария - твърди се, че в концерна се обсъжда и тази възможност, научаваме от публикация на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитирана от Deutsche Welle.

Дилемата на Volkswagen

Вестник Die Welt също припомня, че на Volkswagen му остават броени седмици до взимането на окончателното решение, което бе отложено заради турската офанзива в Северна Сирия. Но макар че турската операция срещу кюрдите в Сирия продължава, шефът на концерна Херберт Дaйс очевидно не се е отказал от избора си.

Това става ясно от статия, която Дaйс публикува на английски в социалната мрежа Linkedin. В нея шефът на Volkswagen описва дилемата, в която се намира концернът заради военните действия на Турция в съседна Сирия. От една страна към Volkswagen се отправят призиви да действа морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение. Дaйс потвърждава, че решението на концерна е отложено. "Макар че в икономически план решение в полза на Турция би било в наш интерес", пише шефът на Volkswagen в статията си.

В нея все пак еднозначно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на ЕС за турските военни действия в Сирия. "Ние сме убедени, че пазарната икономика ще изгуби етичния си фундамент, ако концерните смятат, че единствено правителствата носят отговорност за международното право и за човешките права. Ние няма да положим основен камък в близост до бойното поле, докато там продължават да убиват хора", пише Дaйс.

Шефът на Volkswagen заяви миналата седмица пред медиите, че планирането на строителството на завод на фона на напрежението би било "напълно безотговорно", добавяйки че решение ще бъде взето "най-късно в края на тази година или в началото на следващата", припомня AFP.

Думите на ръководителя звучат недвусмислено, но въпреки това отварят и една задна вратичка, пише Die Welt. Според изданието, формулировката с "основния камък" всъщност означава, че строежът няма да започне, преди да приключат бойните действия. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за изграждане на завод в Турция, а самото строителство да започне едва след края на военната операция.

"Това подозрение се подсилва и от факта, че в следващите пасажи Дaйс пледира да се инвестира и в държави, чиито режими не винаги одобряваме", коментира Die Welt. Според вестника, шефът на Volkswagen апелира да се откриват работни места и в такива страни, защото икономическото сътрудничество носело мир, благоденствие и свобода, а икономическите санкции често били скрит протекционизъм.

Авторът на статията в Die Welt смята, че това послание е отправено и към синдикатите във Volkswagen, както и към правителството на провинция Долна Саксония, които в момента са против инвестицията в Турция.

Двойна победа за Ердоган?

"Като имаме предвид всички тези аргументи, които сега бяха изнесени и публично, съвсем не е изключено Volkswagen да потвърди решението си в полза на Турция. Още повече, че преди турската военна офанзива в концерна бяха готови да си затварят очите пред нарушенията на човешките права и арестите на журналисти и критици на режима", коментира Die Welt.

А ФАЦ пише следното: "Volkswagen ще изгражда мостове към Турция - с това послание Дaйс защитава решението за новия завод. А както се чува, правителството в Берлин гледа на нещата по същия начин. При това положение Ердоган би пожънал двойна победа. В Северна Сирия той постигна целите си чрез насилие.

А решението на Volkswagen да замрази плановете си само за броени седмици се оказа тъкмо това, което турският президент си е мислел още от самото начало: бегъл реверанс към възмутената западна общественост, който бързо ще бъде забравен".

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички