Въглищната ни енергетика е в клинична смърт, предстои режим на тока, алармира политик


Въглищната ни енергетика е в клинична смърт, предстои режим на тока, алармира политик
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

4491

Ситуацията във въглищните централи е катастрофална, преходът им към газ - невъзможен и от 2 юли може да минем на режим на тока, алармира лидерът на АБВ Румен Петков. 

Той упрекна ръководствата на Булгаргаз и Булгартрансгаз и настоя да бъдат уволнени от служебния министър на енергетиката. Румен Петков иска незабавни арести за "шайката" Булгаргаз и Булгартрансгаз

Цената на вредните емисии въглероден диоксид достигна 49 евро на тон. Държавната Марица 2 излъчва 1.3 – 1.4 тона на мегават – при 50 евро на тон – 65 евро на мегават са вредните емисии, посочи Петков. 

На държавната Марица 2 преките разходи за въглища и заплати са 68 лева на мегават са, а за вредните емисии – 100 лева на мегават, т. е. себестойността на мегавата е 170 лева при борсова цена 100 – 110 лева, т.е. държавната Марица 2 на мегават губи 60 – 70 лева, изчисли той. 

С решение на НС голяма част от загубата на Марица 2, която беше достигнала 1.5 млрд. лв. беше капитализирана, но сега отново дружеството отива към 1 милиард загуба, отбеляза Петков и съобщи, че според прогноза на експерти на АБВ на 1 юли Марица 2 ще бъде затворена. 

Дружеството произвежда около 3 млн. мегавата годишно. Преди 3 години произвеждаше 10 -11 милиона. Поради огромните загуби и постоянното повишаване на цените на въглеродните емисии, сега производството е изкуствено свито на 3 милиона, защото държавата не може да издържи на тези огромни загуби, отбеляза Петков и уточни, че 18 милиона мегавата в нашата електропреносна мрежа влизат от въглищните централи, като 15 милиона от тях се произвеждат в Марица 1, 2 и 3. 

"Ако приемем, че Марица 1- 3 произвеждат 10 милиона, трябва да сме наясно, че поради престъпния договор, който подписа Иван Костов, продавайки двете централи на нашите братя американците, ние плащаме техните вредни емисии – от Фонда за енергийна сигурност", посочи Петков. Той уточни: "500 млн. евро тази година ще платим на двете американски централи, за да си платят вредните емисии, защото Костов така е подписал договора и като добавим Марица 2 с нейните 150 – общо тази година, ние - българските граждани, ще платим 600 млн. евро за вредните емисии". 

Лидерът на АБВ припомни, че от години той и АБВ алармират, че при Марица 1 и Марица 3 има очевидна държавна помощ и упрекна българските правителства, че си мълчат, обслужвайки чужди интереси за сметка на българската икономика и българския бит. 

По идеята Марица 1,2 и 3 да минат на газ, Петков е категоричен, че е абсурдна. "Те сега произвеждат 15 млн. мегавата. За да бъде заместен въглищния източник с газ, са ни необходими 4 милиарда кубически метра газ", посочи той и коментира: "Тези, които обясняват, че въглищните котли могат да бъдат заместени от газови лъжат или го правят от неграмотност". България в момента няма откъде да вкара 1 кубик, не 4 милиарда кубика, поясни Петков. 

В бюджета на Булгартрансгаз има предвидени 250 милиона евро за изграждане на вътрешен провод до маришкия басейн, отбеляза той и изрази недоумение откъде ще се вземе газа. "Тези хора, които говорят тези неща, не искат да довършат изречението – че ЕК има позиция – в 2050 г. газовите уредби да бъдат затворени, не искат да кажат, че изграждането на държавната газова уредба ще струва 2.5 – 3 милиарда евро, не искат да кажат, че периодът на изграждането е от 5 до 7 години, лъжат 30 000 души, които са заети в Старозагорския регион, че ще им се намери поминък, а същевременно оставят енергетиката в състояние на клинична смърт – настъпила, но необявена", заяви Петков. 

Според него, изводът е един - незабавни действия по изграждане на 4 атомни реактора – незабавно стартиране на изграждането на двата в Белене и стартиране и извървяване на целия път в ЕК и изграждане на още 2. 

Служебното правителство трябва да е наясно пред какво е изправени, но и ние българите трябва да сме наясно, че от 2 юли може да минем на тъмно – светло, благодарение на престъпното отношение към българската енергетика, предупреди още Петков. Той подчерта: "Казвам тъмно-светло, не че ще се превърнем от държава, която осигуряваше енергийната сигурност в региона в държава вносител, защото няма да има откъде да внесем". 

Турция в момента има проблеми, Сърбия и Македония разчитат на нас, защото Гърция не може да гарантира собствената си енергийна сигурност, Румъния в момента не е в състояние да извършва износ, поясни Петков. Той не пропусна да изтъкне, че и Турция, и България получаваме газ по Турски поток, като в момента цената на мегават в Турция е 15.3 евро, а в България е 19.3 евро на мегават. "Говорим за един и същ произход, един и същ доставчик Газпромекспорт – за един и същ газ, но ние плащаме 4 евро повече за същия газ", подчерта лидерът на АБВ и добави: "Това е престъплението на енергийния министър и на шефовете Булгаргаз и Булгартрансгаз". АБВ сезира ОЛАФ за повече от двойно оскъпен газопровод

Петков е категоричен: "Новият енергиен министър трябва да ги е уволнил тази шайка негодници от Булгаргаз и Булгартрансгаз, преди да си влязъл в кабинета, иначе става съучастник в съсипията на българските бит и индустрия".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички