Въглищните централи могат да затворят до края на 2035 година


Въглищните централи могат да затворят до края на 2035 година
Снимка: БГНЕС

6659

Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035 г., казва в интервю за БГНЕС Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Смятаме, че при наличие на политическа воля и компетентно управление, тази дата може да бъде изтеглена по-напред.", твърди Велев. France 24: В зависимата от въглища България целта на ЕС за климата е пред провал

Според него една от причините, които бавят Плана за възстановяване, който страната ни трябва да внесе в Европейската комисия, е липсата на такава дата, както и плановете как въглищните мощности ще бъдат заместени и как ще бъде осигурена заетост на хората, които ще бъдат освободени вследствие на това затваряне.

"Датата 31 декември 2035 г. е напълно изпълнима. За същия период трябва да се разработят плановете за своевременно изграждане на заместващи мощности, за реализиране на нужните социално-икономически мерки в засегнатите региони, за подкрепа и реализация на нови технологии за производство и съхранение на енергия", твърди Велев. Нова и евтина технология може да спаси "Марица Изток"

Той призовава държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за съкращаване на въглеродоинтензивното електропроизводство при поставени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни срокове.

Като недостатък на сегашния вариант на Плана за възстановяване Велев посочи и намаляването на средствата за икономическа трансформация, за пряка подкрепа на инвестициите в предприятията.

"В предишния вариант бяха предвидени 900 милиона, а сега са намалени наполовина. Това е неприемливо за всички представителни организации на бизнеса. Като минимум трябва да възстановени тези 900 милиона и дори увеличени", заявява председателят на АИКБ.

"Натискът на производствените разходи неминуемо ще доведе до последващо и много по-голямо увеличение на цените на дребно. Виждате до какви върхове стига цената на електроенергията", посочва той.

"Неотложните мерки, които трябваше да се предприемат в България с включването на повече мощности, са направени. В момента ние изнасяме близо 2000 МВтч електроенергия във всички посоки. Но трябва да се предприемат мерки не само на национално, но и на европейско равнище", призовава той.

Индексацията на доходите допълнително подклажда инфлацията. Според него намаляването на косвените данъци (като ДДС, б.р.) може да намали инфлацията. "Антиинфлационната политика трябва да се води разумно от правителство с по-дълъг хоризонт на управление", препоръчва Велев. "Когато в световен мащаб имаме печатане на пари и ръст на цените на суровините, е много трудно малка България да устои", отбелязва той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ТЕЦ Марица-изток 2 плавно ще премине на газ 

Страната може да спести 95 млн. евро на година от газификация на тецове

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички