Въпреки силния туристически сезон: Гръцката икономика се сви през лятото


Въпреки силния туристически сезон: Гръцката икономика се сви през лятото
Снимка: iStock

3254

Икономиката на Гърция се сви през периода юли-септември, тъй като намаляващият нетен износ и публичните разходи добрите приходи от туризъм, съобщи гръцката статистическа служба (ELSTAT).

Според коригираните данни брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с 0,5% през третото тримесечие от ревизирания надолу 0,6% темп на растеж през предходното тримесечие.

"Ръстът на БВП на Гърция загуби инерция през третото тримесечие, представяйки се по-слабо от консенсусните очаквания поради значително забавяне на нетния износ и намалените държавни разходи", казва пред Reuters старши икономистът на Националната банка на Гърция Никос Магинас.

Износът спадна с 3,3% през третото тримесечие в сравнение с ръст от 0,4% през второто тримесечие, като крайното правителствено потребление също намаля с 0,6%.

Растежът на страната се забави до 2,8% на годишна база от ревизирания надолу ръст от 7,1% през второто тримесечие. Магинас каза, че сега очаква годишен темп на растеж от около 5%, в сравнение с предишната му оценка от 6%.

Правителството прогнозира, че икономиката ще нарасне с 5,6% тази година благодарение на по-високите от очакваното приходи от туризъм и силните потребителски разходи.

Той обаче изчислява, че производството ще се забави до 1,8% през 2023 г., тъй като се смята, че растящите разходи за енергия и инфлацията ще навредят на вътрешното търсене и износа.

Гърция излезе през 2018 г. от продължила десетилетие дългова криза, която я принуди да подпише три международни спасителни програми. Икономическите му резултати са от основно значение, тъй като се стреми да се върне на пазарите през следващата година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърците изнемогват, дължат огромни суми за ток

Гърция налага жесток данък на енергийните фирми, за да помогне на хората

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички