Въвеждат нов начин за таксуване в градския транспорт в София


Въвеждат нов начин за таксуване в градския транспорт в София
Снимка: iStock

4234

Новата система за пътуване в градския транспорт на София ще струва на столичани до 88 млн. лв. за период от 10 години. Това е почти толкова, колкото са дълговете на градския транспорт в момента.

Таксуването на пътниците ще става за изминато разстояние или време, а ефектът ще е намаляване на цената на единичното пътуване. В момента то е средно около 0.80 лв., а единичният билет струва 1.60 лв. независимо дали се возиш за една спирка или от кв."Люлин" до кв."Младост". Амбицията е новият по-справедлив начин за заплащане на ползването на градския транспорт да бъде въведен най-късно през 2020 г.

В петък бе представена обществената поръчка за избор на изпълнител на т.нар. "тикет система" от председателя на Столичният общински съвет (СОС) Елен Герджиков и ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), предаде Mediapool.

Условията за търга се очаква да бъдат одобрени от СОС преди Коледа, а през януари - и самата поръчка. Срокът за подаване на оферти ще е около три месеца. Ако няма обжалвания на поръчката, се надяваме през лятото да подпишем договор с избран изпълнител, каза Герджиков.

Изпълнителят ще трябва да разработи и внедри системата за срок от две години. През това време съветниците трябва да одобрят кой модел ще се приложи в София – за изминато разстояние, за време или смесен. Към момента те нямат позиция по този въпрос.

По думите на Герджиков към този момент не се предвижда промяна на цените на картите за градския транспорт. Напротив - "крайният ефект е намаляване на цената на единичното пътуване" и увеличаване на приходите от продажбата на превозни документи, каза той.

Ако сега едно пътуване струва 1.60 лв. независимо дали се возиш за една спирка или за 10, след въвеждането на новата тикет система с този превозен документ ще можеш да се возиш 60 минути. Все пак не е сигурно, че този пример ще е валиден след две години, защото политическото решение за модела и тарифата ще бъде взето на по-късен етап, уточни председателя на СОС.

Изискванията към кандидатите

Заложените изисквания към кандидатите в процедурата гарантират привличането на участници с доказан опит в изграждането на подобни системи, каза Герджиков.

Те трябва да имат поне 5 такива изпълнени системи за електронно таксуване на пътници в градския транспорт. Поне една от изградените системи трябва да е била за обслужването на най-малко 300 000 пътувания дневно. Изградените предишни системи от кандидатите трябва да са били за поне 500 превозни средства и да включват поне два от четирите вида наличен градски транспорт в София.

Техническото предложение на кандидатите е с тежест в оценката от 70%, а цената – 30%.

За да няма съмнения, че търгът е нагласен, ще бъде създаден Комитет по наблюдение на обществената поръчка. В него ще има съветници от всички политически групи в СОС. Те ще контролират сроковете и качеството на изпълнението на поръчката, каза Герджиков.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички