България настоява чужденци да не купуват земите й до 2020 г.


България настоява чужденци да не купуват земите й до 2020 г.
Снимка:

1323

България ще настоява пред Брюксел да се удължи забраната за купуване на българска земя от чужденци, съобщава БТВ. От думите на земеделския министър Димитър Греков става ясно, че това е прецедент – друга европейска страна не е излизала с подобно искане досега.

Предлага се мораториумът да бъде удължен с още 7 години, заради голямата разпокъсаност на земята. По план забраната за чужденците трябваше да отпадне от началото на 2014 г.

В момента родна земеделска земя имат право да купуват само чужди фирми, но не и физически лица. „В министерството работим за това да бъде удължен този срок за забрана с още седем години - до 2020 година, за да могат нашите земеделски производители да се възползват да се групират, да комасират земята си, да могат да купят, да имаме собствен бизнес”, обясни министър Греков.

Браншови организации в сектора също настоява мораториумът да бъде удължен. Зърнопроизводители се опасяват, че в противен случай земята в България бързо и лесно ще попадне в чужди ръце.

„Това ще повлияе много негативно най-вече върху малките земеделци, тъй като голяма част от малките стопани ще искат да си набавят земя, а с доходите, които имат чуждестранните физически лица, българите остават неконкурентноспособни”, обясни Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На този етап интересът от страна на чуждестранните инвеститори е почти символичен, успокояват собствениците на земеделски земи.

„Няма как да направи подобна инвестиция в това състояние, в което се намира земеделската земя у нас - разпокъсана, без хидро-мелиоративни съоръжения, без изградена инфраструктура”, подчерта председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

От бранша настояват за комасация на земеделските земи, както и за възстановяване инфраструктурата. Само за година земеделските парцели у нас са поевтинели с около 30%.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички