Как да подготвим почвата за зимата?


Как да подготвим почвата за зимата?
Снимка: Архив

8180

Есента вече дойде, а с нея идва и неизбежната есенна подготовка на градината. Вярно е че има цветя, които тепърва сега започват да цъфтят, но въпреки това почвата трябва да се обработи преди да е стегнал първият студ. Да се справим с тази задача ще ни помогнат със съвети експертите от Prismabg.com, които предлагат голямо разнообразие от мотофрези Forteco, с които можем да подготвим почвата за зимата за нула време.

Есента е точното време, когато почвата трябва да се обработи и да се остави да посрещне зимните студове. Цяла пролет и лято, тя е служила вярно, раждала е посятото и заради това, при първите повявания на по-хладен въздух, трябва да се погрижим за нея. Така ще може и следващата пролет да ни служи вярно. Ако не го направим, следващата година ще бъде много по-трудно да засадим реколта и тя да даде плод. Има няколко неща, които ако изпълним есента, след това ще ни спестят ценни усилия и време. Вижте кои са те по-долу.

Почистете почвата от гниещите растения и листа

Освен, че изглеждат неподправени, старите растения могат да носят болести, вредители и гъбички. Премахването на падналите растения или заравянето им под повърхността на почвата, предотвратява появата на вредители. Ако изберете да ги заровите, трябва да са без болести. По този начин ще осигурите на почвата полезни вещества, органична материя, която ще допринесе за цялостното ѝ здраве. Това може да стане благодарение и на мотофрезата с която да раздробите растенията на по-дребни части.

Премахнете плевелите, които са се засадили

Безспорно плевелите са досадна работа. Есента е времето да се справите с тези нахални растения. Изкопайте ги и ги изхвърлете далеко от градината ви. Ако ги хвърлите в другия край на градината Ви, те ще плъзнат отново, така че не рискувайте.

Можете да засадите култури, които да оцелеят на студеното време, като ръжната трева и пурпурната детелина. Те ще растат през цялата есен и ще създадат защитен слой срещу зимните студове. Когато настъпи пролетта, зимните култури ще загинат и Вие ще можете да използвате почвата както пожелаете. Цикълът може да се повтаря всяка година.

Как да приготвим почвата?

Обърнете внимание на почвата около растенията, ако тя е ерозирана, запълнете изкопаното. Ако почвата или мулчът, заобикалящи по-старите засаждения, са станали гъсти или уплътнени, ще е нужно да я минете с култиватор. Важно при работата с култиватора е да внимавате да не повредите корените на растенията. Ако има места във Вашата градина, които са били задушени от падналите листа и растения, то трябва първо да почистите мястото и да допълните с още пръст. Бъдете сигурни че сте премахнали добре листата, защото те задържат влага и може да причинят гниене.

Ако почвата е започнала да се изчерпва, тоест вече сте я използвали няколко цикъла за едногодишни растения, то трябва задължително да наторите след почистването ѝ. Есента е най-доброто време за торене, защото веществата имат време да проникнат в почвата и тя да е свежа на пролет. Нужни са поне 2 см. тор за максимална полза. Може да разпръснете и раздробени листа и трева, които да се разпаднат и да наторят допълнително. Торенето също може да стане с помощта на култиватор. Застилането с мулч се прави, за да запазите влагата в почвата и да спрете растежа на плевели. Може да се използва, както тор, така и слама, чакъл, стърготини и др.

Обработката на почвата преди зимата ще помогне не само да се снабди с повече вещества, ами и да стане по-аерирана. Най-просто обяснение на термина аериране е достигането на въздух на по-голяма дълбочина. Кислородът позволява на микроорганизмите да изпълняват задачата си и да създават хранителни вещества за растенията. Когато почвата се раздроби, повече кислород навлиза. Освен това се улеснява и растежа на корените на растенията. Всички тези неща правят аерирането задължително заедно с почистването, разрохкването и наторяването.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички