Рискуваме да загубим 30 млн. лв. по Програмата за селските райони


Рискуваме да загубим 30 млн. лв. по Програмата за селските райони
Снимка:

1427

Възможно е България да загуби 30 млн.лв. по Програмата за развитие на селските райони. Това признаха от Министерството на земеделието и храните, като уточни, че в момента действа екшън план за намаляване на сумата, съобщава БТВ. 

Очакваните загуби са били в пъти по-големи, а сумата наближавала близо 300 милиона евро. „Предишните направиха така, че да загубим средства” - не, не го казваме, защото в крайна сметка всеки лев, който можем да спасим за българската държава, е важен”, коментира зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Повече от 300 млн. евро ще бъдат разплатени до края на годината по линията на директните плащания по всички мерки от Програмата за развитие на селските райони, прогнозира министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Той откри съвместно заседание на ръководството на МЗХ и Комисиите по земеделието и храните и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание.

Това е окончателното решение на премиера Пламен Орешарски, уточниха още от аграрното ведомство. Парите ще бъдат отпуснати от националния бюджет и ще бъдат възстановени от Брюксел през януари. Общата сума на европейските субсидии надхвърля 1 милиард лева.

По думите на Греков Държавен фонд „Земеделие” следи изпълнението на сключените договори по програмата и е предприел мерки за успешното усвояване на средствата.

На заседанието изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев посочи, че ПРСР за България се разпростира в 3 милиарда евро за този програмен период, като изплатените до момента средства са в размер на 56,83% от договорените.

Греков подчерта, че тече усилена подготовка на първия проект на новата Програма за развитие на селските райони. „Готови са първите най-важни части на програмата - анализ и стратегия за развитие на селските райони. В тях са дефинирани най-важните нужди и приоритети за развитие на земеделието и селските райони, които ще се финансират през следващия период. Направихме всичко това, за да наваксаме изоставането, което заварихме в МЗХ”, обясни той.

Министърът допълни, че анализът и стратегията на ПРСР 2014-2020 вече са изпратени в Европейската комисия за неформални технически консултации.

„Направили сме равносметка от изтичащия програмен период, открихме силните и слабите страни и правим необходимото за в бъдеще програмите за развитие на селските райони и за сектор „Рибарство” да бъдат още по-успешни”, изтъкна Греков. Той информира още, че след 12 септември 2013 г. по Програмата за развитие на сектор „Рибарство” са били договорени около 174 млн. лв.

По думите на Младен Червеняков, председател на Комисията по европейските въпроси, за следващия програмен предстои да бъдат отпуснати по-малко средства за Програмата за развитие на сектор „Рибарство”.

Според зам.-министъра Явор Гечев ДФЗ и ресорното министерство са се опитали да направят най-балансирания разчет на средствата за изпълнение на проектите и на тези, които предстоят да бъдат изпълнение. „Опитахме се да направим план и откъде да бъдат средствата за следващия програмен период”, заяви още Гечев.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички