Сушата покоси и тютюневата реколта


Сушата покоси и тютюневата реколта
Снимка:

503

Навсякъде в страната се очаква ниска реколта от тютюн, в цяла България картината е една и съща.

Това каза в сутрешния блок на Радио Фокус Фикрет Бекир, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Асоциацията се бори с всички сили тютюнопроизводителите да не останат гладни през зимата. Общата картина ще се види през февруари-март догодина, когато ще приключи изкупната кампания.

В момента картината е еднаква навсякъде, добивите са много ниски, в сравнение с предходни години, но за сметка на това качеството на тютюна е на много високо ниво, поясни Бекир.

По думите му, причина за това е сушата, която е най-сериозната от 50 години насам.

Заради качеството се очаква повишение на цената с около 30%, но това покачване няма да покрие загубите, които търпят тютюнопроизводителите от цялата страна, добави заместник- председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Фикрет Бекир каза още, че Националната асоциация на тютюнопроизводителите се опитва да помогне на българския тютюнопроизводител, за да стигне цените, например в Гърция, където тютюнът се изкупува на цени от 4 евро.

В момента асоциацията извършва реформа в бранша и ще се бори докрай за българския тютюнопроизводител, категоричен бе Фикрет Бекир.

По думите му, основен проблем към този момент пред Националната асоциация на тютюнопроизводителите е борбата със Световната здравна организация (СЗО) и срещу негативното отношение на част от българското население към тютюнопроизводителите.

Това според мен е най-трудолюбивата част от народа и с най-голям дял за пълненето на хазната. Това са хора, които дават продукт, който 955 е за износ, поясни Бекир.

От друга страна СЗО има негативно отношение към българския тютюнопроизводител и към пушачите. Те искат да се забрани производството на качествените сортове тютюн у нас, а да внесат в Европа и в нашата страна нискокачествените сортове от Северна, Южна Америка и Азия, каза още Фикрет Бекир.

 

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички