Световната банка поиска данък върху вредните храни


Световната банка поиска данък върху вредните храни
Снимка: iStock

8600

Световната банка призова бедните страни и развиващите се държави, които са най-засегнати от затлъстяването и от наднорменото тегло, да налагат данъци върху вредните за здравето храни. А именно тези, които са прекалено мазни, прекалено солени или съдържат прекалено много захар, предаде AFP.

Призивът е част от актуален доклад на институцията, който хвърля светлина върху важността на една силна фискална политика, например облагане на вредни за здравето хранителни продукти, се казва в изявление на банката.

Затлъстяването не е проблем само на богатите страни. Случаите на затлъстяване в световен мащаб са се увеличили тройно от 1975 г. насам и разходите заради това в засегнатите страни рязко са се повишили.

Три четвърти от възрастните и 80% от засегнатите от затлъстяване деца живеят сега в страни с нисък или среден доход, по-специално в Латинска Америка. Много страни едновременно са изправени и пред недохранване, и пред затлъстяване.

В доклада Световната банка подчертава важната роля на правителствата и ги призовава да въведат ефикасни здравни системи. Нужно е те да разработят превантивни мерки, както и политики за възпитание и образоване на хората.

Затлъстяването има значителни последици върху икономиките на страните и върху човешкия капитал, защото намалява продуктивността и продължителността на живота, увеличава инвалидизирането и стойността на здравните грижи, уточняват от Световната банка.

Наднорменото тегло е сред трите главни причини за смърт в света с 4 милиона смъртни случая всяка година. В идните 15 години разходите, свързани с наднорменото тегло, трябва да достигнат 7 трлн. долара в развиващите се страни, според прогнози на банката.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички