Търговската война между САЩ и Китай отново се разгоря


Търговската война между САЩ и Китай отново се разгоря
Снимка: iStock

4800

Търговската война между САЩ и Китай влезе в нова фаза, след като Съединените щати официално определиха азиатската държава като "валутен манипулатор". Това ще даде на Вашингтон правото да иска от Международния валутен фонд (МВФ) "да елиминира нечестното предимство, създадено от последните действия на Китай".

В понеделник Пекин позволи на китайския юан да се обезцени до курс от повече от 7 юана за 1 долар, което е най-ниската му стойност от десетилетие. В резултат борсовите индекси в Ню Йорк спаднаха и на Уолстрийт отбелязаха деня с най-големи загуби от началото на 2019 година, посочва БГНЕС.

Заради това финансовият министър на САЩ Стив Мнучин каза следното: "Под покровителството на президента Тръмп, Съединените щати определят Китай като валутен манипулатор'.

Според експерти, вкарването на Китай в тази категория, само по себе си е символична мярка и единственият отговор, който се изисква, е Съединените щати да започнат консултации с "валутния манипулатор". Ако се намеси и Министерството на търговията на САЩ, обаче, мярката може да придобие реални измерения. Наскоро то се закани, че ще налага мита на стоки от държави, които умишлено свалят стойността на своите валути, за да засилят износа си.

Споровете са част от търговската война между Съединените щати и Китай, която продължава вече година. Наскоро американският президент Доналд Тръмп сложи край на временното примирие, като обяви нови мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара. Китай отвърна, като обяви спиране на купуването на големи обеми земеделска продукция от САЩ и свалянето на курса на юана.

Всъщност точно втората китайска мярка - за спирането на покупки на земеделски стоки от САЩ, е по-голяма новост, а Пекин добави, че обмисля налагането на допълнителни мита върху американския внос в сферата на земеделието - за стоки купени след 3 август.

Китай е най-големият купувач на произведена в САЩ соя. Този продукт е най-ценният износ на САЩ в сферата на земеделието. Вашингтон обяви, че ще похарчи 28 милиарда долара, за да обезщети фермерите в страната за понесените загуби. Те са сред най-големите поддръжници на Доналд Тръмп и неговото управление.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички