10 начина да промените света мирно и тихо


10 начина да промените света мирно и тихо
Снимка: Pixabay

5010

Живеем в свят, чиято единствена константа е промяната, а най-устойчивата мисъл на мнозина е колко хаотичен и объркан е животът днес. Оптимизмът се сблъсква с реалността, когато видим социалното неравенство около себе си и бавното, но сигурно, ежедневно унищожаване на планетата. Първосигналният инстинкт на всеки осъзнат човек е да се бори с несправедливостите и нещата, които иска да промени към по-добро, но понякога тази битка може да е много изтощаваща и да не доведе до желаните резултати, пише Lifehack. Най-важното е вместо да се борите със остарелите модели, да се стремите да изграждате нови, работещи такива, което може да постигнете с няколко мирни ежедневни действия като тези 10.

1. Разпръсквайте позитивизъм. Промяната на отношението ви към живота може да е трудно и да отнеме повече време отколкото сте предполагали. Но поне една част от него може да е лесна – да разпръсквате позитивизъм около себе си. Малък комплимент, да помогнете на някой в нужда, една прегръдка, дори една усмивка, могат да изиграят важна роля и да променят в положителна насока деня на хората около вас.

2. Откажете се или поне намалете консумацията на животински продукти. Мнозина от световноизвестните учени, включително Стивън Хокинг, смятат, че измененията в климата са една от най-големите заплахи за планетата ни. Научно доказано е, че най-добрият начин да се преборим с тази заплаха е ограничаването на консумацията на месо и животински продукти, и тези научни факти го доказват:

- 51% от вредните емисии, причиняващи парниковия ефекти, са дело на животновъдната индустрия;

- 33% от прясната вода в света се използва в животновъдството;

- 130 пъти повече са животинските отпадъци в САЩ в сравнение с човешките (1,4 млрд. тона годишно само от месопреработвателната промишленост в Щатите);

- ¾ от потенциала на световния риболов вече е изчерпан. Близо 2,7 млрд. морски животни се ловят от океаните на година;

3. Намалете или напълно премахнете полуфабрикатите, конвенционалната медицина и битовата химия от живота си. Преработените храни не идват от природата – те идват от фабриките. Подкрепяйки производството на полуфабрикати, позволявате на корпорациите да контролират вас и света. Освен това производството на тези стоки е свързано с изразходването на огромни количества енергия и изхвърляне на също толкова много вредни вещества в природата. Същото важи и за битовата химия и лекарствата.

4. Рециклирайте, живейте по-природосъобразно, подкрепяйте малките местни производители. Рециклирането е едно от най-важните неща в тази епоха на консуматорство, в която живеем. Това е така, защото ресурсите ни са ограничени и рециклирането и намаляването на ненужната консумация са начините да се преодолеят или поне да се забавят негативните последици от това безумно потребителско поведение. Подкрепата на малките местни производители намалява влиянието на световните корпорации. 

5. Отървете се от телевизора си и спрете да консумирате медийната пропаганда. Всички знаем, че телевизията е метод за пропаганда, който ни пробутва лъжи, страх и негативизъм. Тук дори няма никаква конспирация – това е очевидно. Можете да спрете тази лудост като просто се отървете от своя телевизор и започнете сами да решавате коя информация да пропускате през собствените си филтри. Интернет пространството е пълно с места, от които може да почерпите нужната ви информация. Освен това разнообразието там е по-богато, а изборът си остава наистина ваш.

6. Не оставяйте безразлични към актове на несправедливост и се научете да отстоявате принципите си. Това може да случи навсякъде и на всички – на улицата, на работното място, в банката, в магазина и т.н. Не позволявайте нечии изконни права да бъдат потъпквани или някой да бъде малтретиран пред вас, без да се опитате да се застъпите за него. Същото важи и за вас самите - не допускайте да злоупотребяват с вас по какъвто и да било начин.

7. Помагайте винаги, когато можете. Ако не можете, то тогава поне недейте да вредите. Ако някой има нужда от помощ, и вие можете да се намесите, но решите да не го правите, как ще се почувствате, ако се поставите на негово място след това? Не става дума да жертвате себе си за благото на друг човек, а за помощ, която можете да окажете и знаете, че няма да ви коства нищо, а за човека отсреща ще е безценна. Ние всички имаме своите трудни моменти в борбата си с живота и е хубаво да знаем, че наоколо има някой, на чиято подкрепа можем да разчитаме. Било то и за нещо съвсем дребно.

8. Говорете за истински значимите неща, вместо да си губите времето в празни приказки. Няма спор, че всеки има нужда от разтоварващи разговори от време навреме, но те не бива да преобладават във времето. Важно е да обсъждаме теми, които искрено ни вълнуват, неща, които ни карат да мислим и развиват креативността ни. Не се страхувайте да изразявате гласно мислите, идеите и проектите си, защото никога не знаете кого могат да вдъхновят те и как биха променили света, ако въвлечете в тях и други хора.

9. Не губете вярата си в добрите хора. Има много положителни неща, които се случват около нас, навсякъде по света. И всички те са дело на хора, опитващи се да направят света по-добро място за живеене. Не губете вярата си в добро у хората, защото човечеството има неограничен потенциал, който само чака удобен момент да бъде разкрит.

10. Бъдете активни, участвайте в благотворителни инициативи, дарявайте. Има хиляди организации, сдружения и дори самоинициативни хора, които се борят за положителни промени. Ако имате пари, вложете ги в някоя от техните благотворителни каузи. Но дори и да сте с финансово ограничени възможности, доброволчеството може да се изразява и по други начини – както дарите време или уменията си, за да помогнете за реализирането на дадена инициатива. Удовлетворението, което ще изпитате след това, ще ви докаже, че си е струвало.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички