14 неща, които не трябва да казвате на шефа си, дори да сте приятели


14 неща, които не трябва да казвате на шефа си, дори да сте приятели
Снимка: iStock/Guliver

8462

Добрите взаимоотношения с шефа могат да превърнат скучните ежедневни дейности в офиса в много по-приятни. И все пак в края на деня не забравяйте, че дори и да се държите като приятели, той си остава ваш началник и трябва да внимавате какво говорите пред него. Ето 15 фрази, които според Business Insider не е препоръчително да казвате пред шефа си, колкото и приятелски да са взаимоотношенията ви.

1. “Ти грешиш“. Критиката към шефа е голям удар за егото му. Ако наистина смятате, че той е допуснал грешка, трябва да подходите много тактично и да го накарате сам да преразгледа решението си и стигне  до извода, че е можел да постъпи по друг начин.

2. „Не мога“. Подобен тип нагласа и отношение към предложения за участие в проекти не се толерират. След няколко отказа може да спрете да получавате всякакви покани за участие в нови проекти.

3. „Не“. Шефът ви очаква да му сътрудничите в моментите, в които това се налага. Отказът може да ви изиграе лоша шега. Естествено, винаги има случаи, в които наистина не можете да предоставите помощта си, но тогава вашето „не“ трябва да е съпроводено с обяснение за причините.

4. „Не знам“. Вярно е, че никой няма отговор на всички въпроси, но „не знам“ не е от изразите, които шефовете обичат да чуват. Следвашият път, когато не знаете нещо, просто обещайте, че ще проучите въпроса.

5. „Ще опитам“. Това също не е любима фраза на началниците. Представете си, че на въпроса „Ще ми платите ли допълнителните часове, които работих?“ получите отговор „Ще опитам“.

6. „Не ми плащате достатъчно, за да правя и това“. Това, че нещо не е част от задълженията, посочени в договора ви, не означава, че не трябва да положите малко усилия и да го свършите. Подобни думи единствено показват на шефа ви, че вие нямате желание да се развивате в работата си.

7. „Каква е моята полза от това?“. Понякога работата ви изисква да помагате на колегите си безвъзмездно. Ако подходите от материалната страна на нещата, това няма да ви представи в добра светлина пред началника, защото сигнализира, че не държите на екипната работа, а само на финансовата изгода от нея.

8. „Съжалявам, но…“. Вместо да се оправдавате, заложете на друга стратегия. Кажете, че съжалявате, но ще се поучите от тази грешка и няма да я допуснете следващия път.

9. „Вината не е моя, а на някой друг“. Без значение дали сте виновен или не, посочването с пръст и прехвърлянето на отговорността никога не прави добро впечатление на началниците, защото ги кара да се съмняват във всички, включително и във вас.

10. „Той/Тя е идиот“. Подобни откровения може да споделяте с колеги и приятели, но с шефа – никога. Клеветенето на другите винаги се връща като бумеранг при вас.

11. „Отегчен съм“. На вас ви плащат да сте мотивирани и продуктивени. Очаква се вие сами да намерите начин да го постигнете.

12. „Много съм зает в момента. Това не може ли да почака?“. Трябва да се съобразявате с приоритетите на началника си. Ако той иска нещо да бъде свършена веднага, голяма грешка е да поставите вашите задължения като приоритет пред задачата, която той ви поставя.

13. „Може ли да си тръгна по-рано днес, защото нямам какво да правя?“. Няма проблем да помолите да излезете по-рано от работа. Но никога не казвайте, че причина за това е липсата на работа, защото на следващия ден може горчиво да съжалявате за думите си.

14. „Нямам решение за това“. Не казвайте на шефа си, че има проблем, преди да сте сигурни, че можете да предложите решение. Не забравяйте, че лидерите обсъждат решения, а последователите говорят за проблеми.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички