3 фрази, чрез които ще се утвърдите като лидери


3 фрази, чрез които ще се утвърдите като лидери
Снимка: iStock/Guliver

4052

Използването на тези три фрази в правилния момент ще ви помогне да заемете лидерска позиция в групата. Звучи ви прекалено хубаво, за да е истина? Всъщност няма никаква магия. Необходимо е само малко познаване на принципите на груповата динамика, уверява прочутият съветник по корпоративно развитие Лес Макеон, цитиран от Inc.com.

Истината е, че лидерите не израстват от нищото. Всъщност първо групата разпознава някого като потенциален лидер, „номинира” го негласно, а после той постепенно започва да заема мястото си. Има обаче едно нещо, което може да се приеме за обща константа, съветва специалистът – и това е начинът, по който се държите в група. И особено начинът, по който допринасяте за дискусията.

Макеон предлага три ключови фрази, които ще променят динамиката на групата и ще накарат екипа да погледне на вас като на потенциален лидер.

1. „Нямам какво повече да добавя.”

Познавате човека, който просто трябва да каже нещо по всяка точка от дискусията, без значение дали наистина има нещо за казване, или не, нали? Не бъдете вие този човек.

Този тип поведение показва единствено страх, че ако не си отворите устата, някой може да ви засенчи, както и досадна всезнайковщина, ако си мислите, че наистина знаете нещо по всеки въпрос, колкото и далечен от вас да е той.

Покажете увереност в собствения си потенциал на лидер и заявете, че нямате какво повече да кажете в случаите, когато... наистина нямате какво да кажете.

2. „Не разбирам какво искате да кажете с...”

Не искате да изглеждате глупави пред колегите си? Боите се, че ако не знаете значението на всеки термин, ще ви презрат като изостанали? Я се опомнете.

Когато е нужно, потенциалните лидери говорят като 6-годишни. „Досега не съм чувала тази фраза да се използва в този контекст – бихте ли ми помогнали да разбера какво значение влагате в нея?” Това няма да ви навлече присмех (освен ако не работите с пълни идиоти, в който случай ще трябва да се съсредоточите върху други проблеми). Това ще накара останалите да ви приемат като откровен и достоен за доверие човек.

3. „Препоръчвам да направим това...”

Има един тип „градивна единица” на всеки екип, който винаги избягва да каже каквото и да било, което може да съдържа някакъв риск за него или нея. Без значение дали го молят да изкаже някакво мнение, или да препоръча нещо, той или тя ще започне да се гърчи като катеричка в клетка и на възел ще се върже, но няма да издума внятно истинските си мисли или гледна точка.

Причината за това обикновено е страхът да не сгрешиш (понякога дори истинска свенливост, но това обикновено си личи), а хората, които се боят от грешките, не са добър лидерски материал.

Не бива да започвате да развявате мненията си за всичко под слънцето (вижте по-горната точка), но, ако искате да погледнат на вас като на бъдещ лидер, ще трябва добре да обмислите всички проблеми, свързани с работата ви в момента, и, когато е нужно, да давате препоръки ясно и без увъртания. Мненията ви трябва да бъдат пазени за моментите, когато някой ги поиска от вас.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички