4-те отличителни черти на ефективните лидери


4-те отличителни черти на ефективните лидери
Снимка: Thinkstock

3926

Какво прави един лидер ефективен? Според потребителите на американския сайт за споделяне на опит и знания Quorа са няколко черти, които за съжаление не всеки шеф притежава.

1. Съзнателност

В тази категория включваме както самопознанието, така и разбирането на чуждите действия и реакции. Доброто себепознание е от ключово значение за всеки лидер, който трябва да изгради екип от хора, които да допълват неговите силни и слаби страни. Ако не познавате собствените си недостатъци, може да живеете в заблуда и да не осъзнавате необходимостта от специфично умение, с което вашият екип не разполага.

2. Скромност

Работили ли сте някога за шеф, който мисли, че винаги е прав, дори в случаите, когато е повече от очевидно, че греши? Когато станете лидер, хората автоматично започват да гледат на вас като човека, който може да им даде отговори и насока. Трябва да се научите да устоявате на желанието да давате напътствия , когато самите вие не сте наясно с това кой най-добрият отговор.

3. Любопитство

Винаги се старая да се обкръжавам с хора, които проявяват интерес към широк спектър от въпроси. Лидерите, които се фокусират изцяло върху собствената си бизнес ниша, може да пропуснат нови проблеми и или възможности, които се зараждат в други индустрии. Освен това, работата е много по-забавна, когато имаш екип от хора с различи интереси.

4. Чувство за хумор

Нека бъдем честни, работата е трудна и времето, което прекарваме в офиса, заема голяма част от нашия живот. Фактът, че работата ни е сериозна, обаче не означава, че трябва да гледаме на себе си прекалено сериозно. В моментите, когато ситуацията загрубее, малко хумор и забава могат да бъдат достатъчни, за да се запази мотивацията на екипа. Разбира се, това не означава да се правите на комик, просто бъдете себе си.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички