5 неща, които могат да убият креативността на детето ви


5 неща, които могат да убият креативността на детето ви
Снимка: iStock/Guliver

3590

Всеки от нас знае кой е Пикасо. Той е известен с нестандартните си портрети и нетипичното съчетаване на цветове. Можел е да избере класическия подход за рисуване, но точно защото не го е направил, става един от най-великите творци на XX-ти век.

Няма родител, който да не иска детето му да се развива във всички аспекти – интелектуален, физически, социален, емоционален, творчески. Малцина обаче осъзнават, че тези сфери са обвързани с творческия потенциал. Той от своя страна е свързан с индивидуалните начини за себеизразяване на малчуганите, които трябва да бъдат стимулирани, пише Lifehack. За да сте сигурни, че не потискате творческите пориви на своето дете, вижте тези 5 неща, които не е препоръчително да включвате във възпитателните си методи.

1. Не позволявате бъркотии. Понякога трябва да разрешите на децата да създават хаос около себе си. Това е част от тяхното възприятие за начина, по който нещата работят заедно. Не всеки твори продуктивно в атмосфера на безупречен ред. Оставете ги сами да създадат идеалната за тях обстановка, а ако нещо се обърка, ще имат възможността да се поучат от собствените си грешки, което е безценен опит за в бъдеще.

2. Натоварвате ги с прекалено много дейности. Повечето родители са склонни да запълват свободното време на децата си до последната минута – уроци по музика, математика, спортни занимания и т.н. Всички тези дейности са наистина полезни, но не забравяйте, че малчуганите имат нужда и от игри. Учените са доказали, че по време на игра детето се учи да създава причинно-следствени връзки между нещата, които го заобикалят.

3. Насърчавате дългото стоене пред монитора. Технологиите са нещо полезно, но в умерени дози. Дори и децата ви да ги използват, за да учат нови неща, не им позволявайте да се откъснат от света навън. Времето трябва да е разпределено балансирано между компютъра и дейности като катерене по дърветата, разходки в парка, търсене на съкровища в гората и т.н. Взаимодействието с природата прави чудеса с физическото и психическо състояние на човек, независимо от възрастта му.

4. Ограничавате техния избор. Родителите са тези, които определят възможностите за избор на своите деца, докато те растат. Например те трябва да избират между две или три неща за закуска или между няколко тоалета, с които да отидат на училище. В това няма нищо лошо, но е препоръчително понякога подрастващите да имат възможността също да предлагат алтернативи. Ако детето ви иска да яде ябълки с кетчуп за закуска – нека да го направи. Независимо от резултатите, то ще си извади важни поуки на база собствения си опит.

5. Опитвате се да коригирате креативността им. Дори да не ви харесва, в картините на децата розите невинаги са червени, небето невинаги е синьо, а тревата може и да не е зелена. Позволете на своите малки творци да се забавляват и да изобразяват света такъв, какъвто го виждат и усещат. Няма как да сте сигурни, дали детето ви няма да е следващият Пикасо, затова просто го насърчавайте да твори.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички