6-те чужди езика, които са най-полезни в бизнеса


6-те чужди езика, които са най-полезни в бизнеса
Снимка: Thinkstock

19139

Преди време създателят на Microsoft и настоящ най-богат човек в света Бил Гейтс заяви, че съжалява само за едно - че не говори чужди езици. Да владееш чужд език наистина е богатство и може да помогне изключително много в кариерата. Американското издание Entrepreneur е посветило статия на езиците (освен английски), които са най-полезни в бизнеса. Ето кои са те:

Испанският език. Той е използван в голямото икономическо пространство на Южна и Централна Америка. Там се развиват все по-засилено икономиките на Мексико, Аржентина, Чили, Перу, Колумбия и Венецуела. Всичко това, допълнено с влиятелния пазар на Испания и испаноезичната етническа общност в САЩ, чиято покупателна способност годишно надхвърля 1 трлн. долара, убеждава, че испанският език ще бъде все по-важен за бизнеса. Като иберо-романски език, испанският използва латиница и е сравнително по-лесен за учене за хората, които вече знаят английски, спрямо други важни езици за бизнеса по света, като китайския с неговите йероглифи.

Португалският език. Бразилия бързо се развива в последните години и се превръща от развиваща се икономика, в една от най-богатите нации в света. Тя има голямо население, природни ресурси и развиваща се технологична общност. Умението да се говори на португалски е голям актив в опитите да се проникне в местната бизнес култура, с нейните особености.

Китайският език. Има десетки езици и диалекти, говорени в Китай, но мандарин е най-използваният в страната. Всъщност той е най-говореният език в света, с 1,1 млрд. души, за които е майчин. Останалите китайски диалекти са говорени от стотици милиони китайци. В зависимост в коя част от Китай в бъдеще искате да проникнете, е важно да знаете езика. Друга водеща езикова група в Китай е тази на ву, говорен от 80 млн. души - пазар с размера на този в Германия. Важни езици са и мин, кантонски.

Руският език. Макар, че е засегната от украинската криза, Русия остава много важен глобален пазар от 150 млн. души. Страната разполага със сякаш безкрайни природни ресурси и развиващ се ИТ сектор. Освен това руският е говорен от мнозина в пост-съветските страни. Общо се смята, че хората по света, които го говорят свободно, са 300 млн. Част от тях живеят във важни развиващи се икономики. Говоренето на руски е голям актив, за да се спечели доверието на местния бизнес. Бонус: Човек може да чете Толстой и Достоевски в оригинал.

Арабският език. Стотици милиони на планетата го говорят, той е петият най-говорен език в света. Арабският се утвърждава редом с нарастваща група от млади хора в интернет, които са с арабска култура, но нямат в страните си сайтове като Amazon или Alibaba. Тази липса се смята за голяма възможност за онлайн бизнеса. Освен това, арабските икономики са с огромен паричен потенциал, заради богатството на петролни залежи в региона. Мениджърите, които говорят арабски, са крачка напред в този мултикултурен пазар.

Немският език. Германия остава най-мощната икономика в Европа, европейската производствена машина, и една от най-мощните в света. Австрия също е важна.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички