6-те държави, чиито граждани купуват най-много златни накити


6-те държави, чиито граждани купуват най-много златни накити
Снимка: Gettyimages

16000

Някои хора възприемат златото като символ на власт, други - като добра инвестиция, трети - просто като красив аксесоар. В определени страни обаче ценният метал е най-голяма почит, отколкото в други,

Класация на база данни на GFMS Gold Survey, цитирана от Business Insider, показа гражданите на кои държави купуват най-много златни бижута.

6. Турция

През юли Турция внесе най-голямото количество злато, измерено на месечна база, в близо 30-годишната история на Borsa Istanbul Precious Metals Markets. Турските потребители закупуват толкова злато, колкото някои централни банки по света нямат като резерви.

5. Иран

През 2016 г. Иран е петият най-голям купувач на злато. Тенденцията изглежда само ще се разраства, тъй като към края на първото тримесечие на тази година се отчита ръст от 27% в поръчките на злато, което е и 4-годишен връх в страната.

4. Обединени арабски емирства

Дубай е познат като един от световните центрове за златни бижута. Градският Gold Souk (традиционен пазар за злато) побира над 300 магазина за златни накити.

3. САЩ

Златната треска в щата Калифорния (1848 – 1855 г.) е повратна точка в историята на добива на злато. Изчислено е, че 9 на всеки 10 тона от златните залежи, намиращи се над повърхността на земята, вече са добити. Но и днес манията по златото в САЩ не е изчезнала.

2. Индия

Любовта на индийците към златото произлиза от хиляди години. Днес индийските домакинства са най-големият частен притежател на злато в света с приблизително 24 хил. тона.

1. Китай

През 2016 г. китайците са купили повече злато от САЩ и Индия, взети заедно. Това е функция на нарастващите доходи на хората в Китай. Проучвания сочват, че до 2025 г. Китай ще има дял от 4% от световния пазар на луксозни стоки, част от който са и златните накити.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички