9 начина бързо да се успокоите в напрегнат момент на работа


9 начина бързо да се успокоите в напрегнат момент на работа
Снимка: iStock/Guliver

6174

Шефът ви крещи, десет имейла чакат своя отговор, колежката ви отново се оплаква за нещо, а след пет минути имате важна среща. Когато напрежението ви дойде в повече, трябва да се постараете сами да се успокоите, пише Trendymen. За целта може да приложите някоя от следните техники:

1. Лъжичка мед

Една супена лъжица мед е достатъчна да потуши напрежението. Медът е природен източник на антибиотични вещества и противовъзпалителни съставки, които освен че имат лечебно действие, избавят и от превъзбуда.

2. Чаша зелен чай

Вместо да почервенявате от ярост, направете си чаша зелен чай. В него се съдържа веществото L-теанин, което ни помага да се справим с яростта и нервността, при това без никакви странични ефекти.

3. Поглезете се с шоколад

Прекаляването със сладкото вреди, но един бонбон или блокче шоколад успокояват разигралите се нерви. Още по-добре ако шоколадът е горчив, защото ще неутрализира хормона на стреса кортизол и ще стабилизара обмяната на веществата.

4. Прогресиращо разпускане

Този метод се използва масово от актьорите и се състои в последователно напрягане и отпускане на всички мускули в тялото. Повторете няколко пъти. Ще ви избави от натрупаната умора, ще ускори кръвообращението и ще ви тонизира.

5. Минути за медитация

Не е нужно да владеете в дълбочина тази техника. Просто се уединете някъде, настанете се удобно, затворете очи и се концентрирайте върху дишането си. Един-два сеанса дневно от този род рязко намаляват нивото на стреса и предпазват от депресия.

6. Широко затворени очи

Понякога е достатъчно просто да затворим очи за няколко минути, за да освободим съзнанието си от натрапчивото присъствие на лица и предмети. Осигурете експресен отдих на опънатите нерви, които изнемогват под натиска на зрителната информация и стресът ще спадне от само себе си. Това също е и отличен способ за концентриране.

7. Витаене в облаците

Методът, който психолозите наричат „креативна визуализация” е познат на всеки още от детството. Нужно е просто да помечтаете, представяйки си вълшебни моменти до най-малката подробност. Доказано, това намалява стреса, защото при мисълта за нещата, които обичаме и с които се чувстваме приятно се засилва отделянето на хормоните на щастието.

8. Погледнете през прозореца

Чудесно е, ако вашият офис има гледка към улицата или пък към вътрешен двор със зеленина. Просто застанете пред прозореца и погледайте как тече животът наоколо. Превключването на вниманието към съзерцаването на природни обекти действа много успокояващо.

9. Охладете страстите

Когато стресът достигне критично висока точка, побързайте и поставете ръце под струя студена вода. Намокрете китките от вътрешната страна, както и областите зад меките части на ушите. Там големите артерии се намират непосредствено под кожата, охлаждането им помага на целия организъм да се успокои.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички