Американка намери 8,5-каратов диамант в парк


Американка намери 8,5-каратов диамант в парк
Снимка:

3578

Една от най-необичайните туристически атракции в САЩ е щатският парк „Диамантения кратер“ (Crater of Diamonds) в Арканзас, който представя себе си като единственото находище на диаманти, достъпно за публиката, пише Discovery News.

Посетителите не само разполагат с 37.5-акров терен, за да търсят скъпоценни камъни, но и могат да задържат намереното. Рейнджърите в парка дори от време на време разорават диамантеното поле, за да улеснят търсачите на съкровища. Вероятно посетителите на парка ще се увеличат, след като американката от щата Колорадо Боби Оскарсън е намерила 8.52-каратов диамант.

Според официално съобщение на Службата на щатските паркове на Арканзас, Оскарсън е намерила скъпоценния камък след 20-минутно копане в югозападния ъгъл на полето. Първоначално тя е помислила покрия в кал диамант за кварцов кристал заради издължената му форма, но служителите на парка са потвърдили, че е открила истински диамант. Те описват камъка като „удивителен, искрящ с метален блясък, без дефекти кристал с форма на капсула“.

Оскарсън е нарекла диаманта Есперанца, което е както името на племеницата й, така е и испанската дума за „надежда“. Тя посочва, че няма да продава скъпоценния камък, а ще го запази за себе си. Това е петият по големина диамант, откриван в парка. Най-големият камък е бял 16.37-каратов диамант, намерен през 1975 година. Все още няма точна оценка на Есперанца, но според материал на CNN друг от големите диаманти, намерени в „Диамантения кратер“ е продаден за 150 хиляди долара през 1971 година, а днес би струвал 800 хиляди долара. През 2015 година в парка са открити 200 сертифицирани диаманта.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички