Физическата активност ни прави по-щастливи от парите


Физическата активност ни прави по-щастливи от парите
Снимка: iStock/Guliver

3351

Редовното спортуване прави хората по-щастливи, отколкото богатството. Това сочи проучване на изследователи от Йейл, цитирано от Business Insider.

Изследвани са 1,2 млн. американци над 18-годишна възраст през 2011, 2013 и 2015 г. Участниците са отговаряли на редица въпроси за физическото и психическото си здраве, за икономическия си статус и др. Под внимание са взети видът на упражненията, продължителността, честотата и интензивността им. Оказало се, че хората практикуват 75 различни вида физическа активност - от домакинска работа до вдигане на тежести и тичане.

Резултатите сочат, че участниците, които често спортуват, са имали с 43% по-малко "лоши" дни (дни, в които са се чувствали тъжни, депресирани, психически изтощени). Редовните тренировки ги правели по-удовлетворени, колкото твърдят, че са хората, изкарващи средно по 25 000 долара годишно. 

Това, разбира се, не означава, че богатите хора не чувстват щастие, а че спортът е ключов фактор и за психическото здраве. 

По отношение на това какъв вид активност е най-подходящ, няма еднозначен отговор, но най-добри резултати имало при групови спортове, аеробика и колоездене. Оптималната дължина на тренировка пък е около 45 минути от три до пет пъти седмично.

Други проучвания също правят връзка между упражненията и здравата психика. Според едно от тях дори разхода за 20 минути или спортуване за половин час могат да помогнат в борбата с депресията.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички