Използвайте тези вълшебни думи, за да неутрализирате всяка критика


Използвайте тези вълшебни думи, за да неутрализирате всяка критика
Снимка: iStock/Guliver

6948

Критиката може да бъде нещо много градивно, когато е обоснована. Когато не е, става просто досадна. От сайта AdMe.ru ви съветват да използвате тези думи, ако искате да неутрализирате критиката и дори да я обърнете в совя полза.

"Да!"

Когато чуем коментар по свой адрес, първото нещо, което трябва да направим е да се справим с емоциите си и да признаем, че и другият има правото на собствено мнение и щом се обръща към нас, значи е склонен на диалог и ни взима на сериозно. Това поведение е много по-искрено, отколкото мълчанието или изкуствената похвала.

Опитайте се да погледнете нещата от друга гледна точка и да се съгласите с нея. А и в крайна сметка, когато изразяваме твърдение, в нашата природа е да очакваме отпор. Но когато това чуем отсреща "Да" или "Благодаря", това най-малкото води до "положително объркване".

Отговаряйки на критиката с "Да!", ние показваме, че сме напълно наясно с постъпката си и можем да прекратим по-нататъчни критики или да поведем реален диалог.

"Но..."

Невинаги твърдението, което чуваме, съвпада с нашето собствено мнение и намерение, така че е добре да обосновем и своята гледна точка. Но трябва добре да се мотивираме, а не само да се оправдаваме. В действителност, хората са склонни да приемат други гледни точки, ако им се даде адекватно обяснение. Това позволява на другия да придобие нов поглед към ситуацията и да вземе предвид и нашето становище.

Думата "Но" ни дава признание за правото на другия да изрази своето мнение и да му покажем, че и то е важно за нас, а не сме безразлични.

"Нека да..."

Когато сме чули отсрещните аргументи и сме изложили и своята позиция, е добре да се опитаме да вземем съвместно решение за създадената ситуация. Така даваме на другите да разберат, че сме "на една и съща страна", което трябва да доведе до конкретни и конструктивни предложения.

Ако последователността на нашите отговори срещу една критика са в следната последователност: "Да - но - нека да...", то правим възможно отрицателната обратна връзка действително да работи в наша полза. Тя ни помага да научим полезни неща, както за нашата работа, така и за отношенията ни с хората.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички