Как да казвате „не“, без да изпитвате чувство за вина


Как да казвате „не“, без да изпитвате чувство за вина
Снимка: iStock/Guliver

9637

Въпреки че е толкова кратка, думата „не“ е една от най-трудните за произнасяне, ако някой ви помоли за услуга. Често някои хора се чувстват дори длъжни да кажат „да“, за да не разочароват някого или да не наранят чувствата му. Но да отказва, когато е необходимо, е едно от важните социални умения, които всеки човек трябва да развие у себе си, ако иска да контролира живота и времето си, пише Entrepreneur. 

Защо е полезно да не се съгласявате с всичко, което ви помолят:

1. Помага ви да управлявате личното си време. Всеки път, когато кажете „да“, въпреки че нямате достатъчно време, това води единствено до неудобството да преразпределяте минутите така, че да вмъкнете обещанието в графика си. Думата „не“ е полезна при управлението на личното ви време, тъй като ви помага да отсеете важните неща.

2. Защитава интересите ви. Вместо да хабите усилията си, за да угодите на някого, можете да се фокусирате в това да следвате собствените си цели и приоритети. Отказът е ефективен начин да защитите личните си интереси, без да позволявате някой друг да диктува посоката в живота ви. Това може да звучи егоистично, но вашата най-важна отговорност е да се погрижите първо за себе си.

3. Очертава границите на личното ви пространство. Поставянето на граници става по-лесно, когато околните разберат какво бихте и какво не бихте направили за тях. Освен това едно „не“ алармира, че сте способни сами да взимате решения, без да се поддавате на външни влияния.

Как да казваме „не“, без да изпитваме чувство за вина:

1. Кажете го навреме - вместо да давате празни обещания и да разочаровате човека като не успеете да изпълните поетия ангажимент.

2. Бъдете категорични в отказа си. Не опитвайте да се измъкнете от отговорност като давате напразни надежди, че може да поемете ангажимента, с отговори от типа на „може би“, „вероятно“, „сигурно“ и т.н. Хората ценят много повече откровения отказ, вместо увъртанията.

3. Не лъжете за причините за вашето решение. Това може да ви накара да се чувствате виновни след това. Истината е, че не дължите обяснение за причините си пред никого. Разбира се, ако е някой ваш близък, тогава просто му кажете истината и той ще ви разбере.

4. Бъдете настоятелни в отговора си. От агресия и манипулация до комплименти и обещания варират методите на различните хора да склонят някого да им направи услуга. Със сигурност ще забележите, ако някой се опитва да ви ги приложи, така че не се поддавайте.

5. Бъдете учтиви в отказа си. Да кажете „не“ не означава непременно, че трябва да сте груби и нетактични. Има много възможности да откажете и по любезен начин, без да нарушавате добрия тон в комуникацията.

Без значение какво ще си помислят хората за решението ви, това че сте отказали не ви прави егоистични и безчувствени. Това показва единствено, че сте достатъчно силни да отстоявате принципите и да управлявате времето си според своите приоритети.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички