Как да се отървете от негативните мисли


Как да се отървете от негативните мисли
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3949

Чувствате се потиснати и лоши мисли постоянно тровят настроението ви? В главата на всеки един от нас тече постоянен монолог на нашия вътрешен глас. При някои хора този глас е силен, а при други слаб. Ако при вас той е отдаден на негативизъм, трябва да знаете как да ограничите влиянието му. Inc.com дава няколко съвета за целта. 

1. Заслушайте се в това, което си казвате на ум, все едно говорите с някой друг

Никои от нас не би говорил с някой друг по същия начин, по който говорим сами със себе си. Твърде често сме снизходителни, негативни и понякога дори груби. Научете се да се отнасяте със себе си със същото уважение, търпение и състрадание, което давате на всеки друг човек.

2. Осъзнайте казаното

Анализирайте мислите си. Понякога, повтарянето на една мисъл повече от един път, за да осмислите по-добре казаното, е достатъчно, за да се върнем обратно към реалността.

3. Не бъдете толкова строги със себе си

Ниското самочувствие идва от прекомерно строгата и безмилостна самооценка. Понякога представата ни за самите нас е изкривена от нашите мисли и негативни чувства. Ако сте склонни да бъдете прекалено строги със себе си, потърсете чуждо мнение.

Попитайте вашите колеги какво мислят за вас и обърнете сериозно внимание на техните думи. Другият вариант е да се запитате как бихте оценили човек с способности и постижения, подобни на вашите.

4. Приемете своите несъвършенства

Никой не е перфектен. Колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре. Всички имаме силни и слаби страни. Ако решите да се фокусирате над своите слабости, а не над силните си страни, ще прекарате живота си, мислейки, че никога няма да бъдете достатъчно успешни в това, с което се занимавате.

Ако вместо това отделите време на нещата, в които сте добър, мислите ви ще бъдат положителни и приятни.

5. Върнете се назад, за да получите по-добра представа

Ако искате да контролирате вътрешният си глас, направете стъпка назад и наистина се вслушайте в мислите си. Запишете ги в дневник и ги прочетете отново след като измине известно време. Понякога, когато създаваме времево разстояние между нашите преживявания, може да разберем докъде сме стигнали всъщност.

6. Разсейте се, за да рестартирате ума си

Понякога може да се фиксирате над определени мисли, които започва да се въртят във вашия ум до такава степен, че да не може да обърнете внимание на нищо друго. Ако стигнете до подобно състояние, намерете нещо, което да ви разсее. Спрете да мислите и започнете да действате. Дайте си време, за да разберете какво е правилото нещо за вас.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички