Много японски компании задължават жените да носят високи токчета. Ще се промени ли това?


Много японски компании задължават жените да носят високи токчета. Ще се промени ли това?
Снимка: iStock/Guliver

5645

Японският министър на здравеопазването и труда защити компаниите и офисите, които изискват от жените да носят високи токчета на работното си място, с аргумента, че това е "необходимо и подходящо“. Това се случи след подаване на петиция срещу тази практика.

Коментарът беше направен, когато Такуми Немото беше помолен да коментира петиция, подадена от група жени, които искат правителството да забрани работните места да изискват от жените, търсещи работа и служителките да носят високи токчета, информира AFP, цитирана от БГНЕС.

"В социален план това е прието като нещо, което попада в сферата на необходимите и подходящи на работното място неща“, каза Немото пред законодателната комисия.

Петицията е предадена на министерството на труда във вторник, а кампанията е наречена #KuToo, игра на думи от японската дума "kutsu" - което означава обувки - и "kutsuu" - което означава "болка", и препратка към глобалното движение #MeToo срещу сексуалното насилие.

Движението бе стартирано от актрисата и писател на свободна практика Юми Ишикава и бързо спечели онлайн подкрепа от хиляди хора.

Участниците казват, че носенето на високи токчета се смята за почти задължително, когато се търси работа, или за служителките в много японските компании.

Някои участници в разразилия се спор описват високите токчета като отговарящи на съвременния изглед на краката, докато други настояват за по-широко разхлабване на дрескода на японското работно място, където бизнес костюмите за мъже са повсеместни.

През 2015 г. директорът на престижния филмов фестивал в Кан се извини, след като над жените им е отказан достъп до червения килим, ако не носят високи токчета. Но Кан запази дрескода, въпреки протеста на холивудската суперзвезда Джулия Робъртс, която на следващата година се яви боса.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички