Официално: Disney купува дял от 21st Century Fox за 60 млрд. долара


Официално: Disney купува дял от 21st Century Fox за 60 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

2615

Американската компания The Walt Disney Company е на път да се сдобие с активи от холдинга 21 Century Fox за крупната сума от 60 млрд. долара. Това съобщи вестник Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници запознати със сделката.

Според сведенията на изданието информацията ще бъде официално оповестена и от двете страни в рамките на 24 часа.

За покупко-продажбата се заговори още през ноември, припомня БГНЕС. Тогава детайлите не бяха доуточнени, но по предварителни данни създадената и ръководена от Рупърт Мърдок империя цели да продаде филмовите и телевизионните студиа на Fox и да насочи медийния си фокус предимно върху новинарски емисии и спорт. В процес на обсъждане е и бъдещето на голяма част от операциите на Fox, свързани с международната дистрибуция, както и на притежавания от компанията 39-процентен дял от британската телевизия Sky.

Както коментира кино порталът Deadline, сделката за сливане между Fox и Disney може и да изглежда на пръв поглед шокираща, но има потенциала да елиминира слабите страни у двете компании. Чрез нея империята на Мърдок ще получи възможността да се съсредоточи върху телевизионното си разпространение, местните си станции, новините и любимите на рекламодателите спортни програми, като междувременно се откаже от холдингите си, в лицето на филмовото студио FX Networks (стоящо зад хитови сериали като „Семейство Симпсън” и „Семейният тип”) и National Geograghic.

Disney  пък ще спечели по-голяма международна многоплатформена дистрибуция (да не говорим за активите на телевизионния гигант Sky) и по-богато портфолио. Компанията ще се сдобие с възможността да добави „Х-Мен” (който в момента е под лиценза на филмовото студио на Fox) към останалите супергерои на Marvel, които вече притежава. Според слуховете киногигантът е хвърлил око и на изключително привлекателния франчайз на Джеймс Камерън – „Аватар”. Заедно с тях той ще успее да консолидира властта си в сферата на киното и телевизията и да увеличи своя арсенал срещу Netflix, Amazon и други свои конкуренти.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички