Саудитски принц: Забраната жени да шофират вреди на икономиката


Саудитски принц: Забраната жени да шофират вреди на икономиката
Снимка: Getty Images/Guliver

3365

Влиятелният саудитски принц и инвеститор Алуалид бин Талал призова страната си да вдигне забраната жени да шофират. Според него това е въпрос не само на човешки права, а е и икономическа необходимост, предаде BBC.

Принц Алуалид е сред по-демократично настроените членове на кралското семейство. Той няма политически пост в страната, но е председател на Kingdom Holding Company – компания, която притежава дялове в Disney, 21st Century Fox, Citigroup, Apple, General Motors, Twitter и други големи американски компании.

„Да забраняваш на жена да шофира е като да я лишиш от образование или дори собствена идентичност“, пише принцът в пост в своя уебсайт. „Това са несправедливи правила в едно традиционно общество, което е много по-консервативно, отколкото религията го изисква“.

Технически на жените в Саудитска Арабия не е забранено да шофират, но шофьорски книжки се издават само на мъжете. Протести срещу рестриктивната мярка има повече от 20 години. Според принц Алуалид тя води и до големи загуби за икономиката на страната.

„Заради недобре развития градски транспорт, повече от 1 млн. души биват наемани да бъдат шофьори на жени. Обикновено става дума за чужденци. Всеки месец средностатистическото саудитско семейство харчи 3800 риала (около 1000 долара) за шофьор“, пише той.

По думите му над милион жени имат нужда от безопасен транспорт до работа всеки ден, а и не би трябвало жените да са зависими от мъжете си, за да ходят до клинки, болници или институции.

„Плащането на чужденци-шофьори изчерпва семейните доходи. А и така милиарди риали всяка година напускат саудитската икономика“, допълва принцът.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички