Защо наградите се наричат „Оскар“ и кой е бил моделът на статуетката


Защо наградите се наричат „Оскар“ и кой е бил моделът на статуетката
Снимка: Getty Images/Guliver

12512

Тази нощ ще се проведе 89-ата церемония по раздаването на най-престижните награди в света на киното - „Оскар“. За нас, българите, събитието е особено значимо, тъй като и нашата страна може да вземе награда в лицето на режисьора Тео Ушев, чийто филм „Сляпата Вайша“ е номиниран за най-добра късометражна анимация. Любопитно ще бъде да видим и колко статуетки ще прибере мюзикълът „Ла Ла Ленд“, който има рекордните 14 номинации.

Мнозина се вълнуват от „Оскар“-ите, но не всички са наясно с някои от по-интересните факти около наградите. Оказва се например, че никой не знае откъде идва името им. Хората в индустрията разказват различни легенди за него. Според някои библиотекарката във Филмовата академия в САЩ оприличила статуетката на чичо си Оскар и с времето името просто се наложило.

Актрисата Бет Дейвис пък твърди, че самата тя кръстила наградата на съпруга си. Други твърдят, че журналистът Сидни Сколки се уморил да изписва предишния дълъг вариант на името на наградите и ги нарекал „Оскар“.

Статуетката тежи малко над 3 кг и е направена от 24-каратово злато. Смята се, че тя е моделирана по образа на истински човек, а именно – Емилион Фернандес, известен мексикански актьор и режисьор, живял в Холивуд през 20-те години на миналия век. Директорът на MGM Седрик Гибънс бил дизайнерът на наградата. Той бил приятел на съпругата на Фернандес, която предложила услугите на мъжа си като модел.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички