Защо ви крещи шефът ви?


Защо ви крещи шефът ви?
Снимка: iStock/Guliver

9250

Психолози от университета на Мичиган в САЩ са обяснили причината, поради която началниците крещят на своите подчинени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Applied Psychology, съобщава Actualno.com.

Причината шефът да повишава глас на своите подчинени е известното от психологията свойство, наречено морално лицензиране. При моралното лицензиране индивидът предоставя на самия себе си разрешение за нарушаване на някои норми и правила (например повишаване на глас и обида), след като по-рано ги е спазвал неотклонно.

Приложено към шефовете и подчинените, моралното лицензиране се проявява по следния начин: преди да наруши формалните правила за поведение, началникът ги спазва последователно.

Причината за моралното лицензиране е изтощаването на егото (в психологически смисъл), тоест загуба на самоконтрол (над емоции, мисли и поведение).

Психолозите са стигнали до своите изводи, като наблюдавали няколко дни взаимоотношенията между ръководители и подчинени в такива сфери като търговия на дребно, образование, промишлено производство и здравеопазване.

Учените предлагат борбата с моралното лицензиране да се води с психологическо разтоварване – например кратки почивки през работния ден.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички