За първи път от 22 години: Корейската икономика се сви


За първи път от 22 години: Корейската икономика се сви
Снимка: iStock

3841

Икономиката на Южна Корея се сви за първи път от 22 години през 2020 г., тъй като пандемията от коронавирус унищожи работните места в индустрията на услугите и намали потребителските разходи.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през миналата година се е свил с 1% спрямо 2019 г. по предварителни данни на Корейската централна банка (Bank of Korea). Това беше първият годишен спад от 1998 г., когато Южна Корея беше в разгара на брутална финансова криза.

Корейската икономика се разшири със сезонно коригирани 1,2% през последното тримесечие, като се справи малко по-добре от прогнозите на анализаторите, които предвиждаха 1,1% ръст.

Основна заслуга за връщането към растежа има износът на потребителска електроника, където се наблюдаваше повишено търсене, задвижвано от персонални компютри и сървъри, тъй като пандемията принуди милиони по света да работят от вкъщи.

Скокът на износа с 5,2%, след повишение от 16% през предходното тримесечие, доведе до ръст, отбелязва Reuters. Частното потребление и инвестициите в съоръжения се свиха съответно с 1,5% и 2%, представяйки се малко по-добре от очакваното.

Задвижвана от износа, корейската икономика ще постигне умерено възстановяване през тази година. Но на трудовия пазар ще му е нужно по-дълго време, за да се възстанови от щетите, нанесени на индустрията на услугите, като ресторантите и транспорта, предвиждат експертите на централната банка.

От март миналата година валутната институция поддържа поддържа най-ниската лихва в историята си от 0,5%, за да помогне за вкарването на свежи пари в икономиката. Но според Но експерти традиционните финансови инструменти, насочени към намаляване на разходите по заеми, са имали само ограничен ефект по време на пандемията, която е засегнала както търсенето, така и предлагането.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички