За свободно влизане у нас от ЕС, Великобритания, Русия и Израел настоява туристическият бранш


За свободно влизане у нас от ЕС, Великобритания, Русия и Израел настоява туристическият бранш
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

2685

Пакет от спешни мерки лансират от Конфедерацията на българския туристически бизнес с надежда сезон 2021 да бъде по-успешен. Сред тях е настояването българският туризъм - туристическият сектор да намери място в Плана за възстановяване и устойчивост. От конфедерацията представиха на пресконференция в БТА предложенията си към служебното правителство, в очакване за чуваемост и бързи реакции. 

Отваряне на границите за туристи от ЕС, Великобритания, Русия, Израел

Отпадане на всички ограничения за влизане в страната от страни-членки на ЕС, както и от Великобритания, Русия, Израел, искат от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ). Това обяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, който пое ротационното председателство на КБТБ. "В тези страни ваксинационният процес е много напреднал, не ги считаме за рискови и имаме нужда от техните туристи", подчерта Алибегов. От конфедерацията настояват отхлабването на режима да се прилага и за пристигащите от съседните страни, като с двустранни споразумения  се уреди отпадне необходимостта от представяне на PCR тестове при влизане в България. Как ще се влиза в България през лятото?

Ако бъде даден такъв хоризонт за туристите от тези страни, считано от 26 юни, ще стигнем до около 7.5 милиона пристигания тази година, което е с 1.5 милиона по-малко, посочи изпълнителният директор на Български туристически съюз Румен Драганов, досегашен първи ротационен председател на конфедерацията. ЕС въвежда COVID-19 пропуски, за да спаси летния сезон

"В ниския сезон, който започна от 1 май до 15 юни заетостта на хотелите е между 3 и 5%, в средния сезон – до 25 юли, ще достигнат заетост между 17 и 25% и от 25 юли до 10 август, когато ще бъде върхът на сезона, очакваме заетост от 60%, т.е. около 40% от местата за настаняване няма да приемат туристи", посочи още Драганов. Според него, ако отидем на ниво 60% от нивата, които сме имали през 2019 г., тогава може да имаме годишен план от 7.5 милиона пристигания. 

Подкрепа за повече чартъри

За подпомагане на българските авиокомпании, настояват още от конфедерацията с цел осъществяване на полети през лятото. "Авиокомпаниите ни не попаднаха в нито една от мерките за спасяване на бизнеса по време на COVID пандемията, а в другите страни авиопревозвачите, които са национални и са от стратегическо значение, бяха подпомогнати солидно" отбеляза Алибегов. "Средствата от 35 евро на седалка, които се отпуснаха от правителството като помощ за чартърните полети, по скоро бяха помощ за туроператорите, отколкото за авиокомпаниите", добави той.

Тези две мерки - отпадането на ограниченията за влизане в страната от нискорисковите страни и подпомагането на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията ще произведе са двете основни предпоставки за успешен летен сезон, изтъкна изпълнителен директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова. 

Според нея третото нещо, което трябва да се направи, е определяне на карантинни хотели - във всеки ключов туристически комплекс да бъде определен такъв хотел и разходите за неговата издръжка да бъдат поети от държавата. Това е единствения разумен начин този механизъм да бъде осигурен, убедена е Карастоянова.  Тя посочи и алтернативен вариант: "Ако правителството има смущения защо трябва да поеме разходите за един малък хотел, който може да остане празен, то във всеки от големите туристически комплекси знаем, че има почивни станции - публична държавна собственост на различни ведомства и напълно естествено е в някоя от тези станции държавата да промени начина по който функционира и да го определи за такъв тип настаняване".

"Ако утре не излъчим съобщение в международен план, че след 2 седмици, считано от 26-ти отпадат всички ограничения, респ. българската държава поема издръжката и настанява в карантинни хотели туристите, които имат нужда от това и подкрепа за техните семейства, разбира се, ако тези две неща не бъдат направени, сезонът ще бъде провален от нас, от наша страна, защото просто няма да сме си свършили работата", заяви Карастоянова. 62% от посещенията на чужденци у нас са транзитни преминавания

Тя отбеляза, че конфедерацията все още не е поканена на среща със служебното правителство и съобщи, че от КБТБ са подготвили писма до всички министри и от понеделник имат готовност за провеждане на работни срещи, на които да аргументират предложенията си.

Ваучери за почивка

Въвеждане на ваучери за туризъм предлагат още от конфедерацията на туристическия бизнес, като ваучерите за храна да могат да се ползват за настаняване. "Сега е най-удачно това да влезе в сила, ще подпомогне много нашите курорти", подчерта Алибегов. Гърция раздава безплатни ваучери за почивка

Румен Драганов поясни, че предложението е наредбата за ваучерите за храна да бъде разширена само с една дума - и почивка. "Не се изисква никаква законова промяна, може да го извърши това правителство – една дума в Наредба 7", отбеляза той и добави, че това ще даде хоризонт на всяко следващо правителство да разшири обема на тези ваучери, за да могат да бъдат подпомогнати българите да пътуват в България и да използват другите туристически услуги.

Вътрешният туризъм е изключително интензивен, тъй като нямаме никакви рестрикции за пътувания между градовете и Гърция не може да бъде конкурент на България, отбеляза още той. "На 1 май тази година имахме 485 000 автомобила, които пътуваха в страната, а на миналогодишния 40 000, защото тогава имаше караулки и трябваше да се извади документ че отиваш на работа", посочи Драганов и добави, че сега за месец май са реализирани около 2.5 милиона пътувания на българи в България и очакванията са за годината да надхвърлят 19 милиона.

Още предложения

Учредяване на фонд в подкрепа и привличане на домакинства на международни конференции и конгреси на територията на България, предлагат още КБТБ. "От таксата за настаняване, която се отделя от хотелите към общините да се отделя и процент за този фонд", поясни Ричард Алибегов.

"Всеки един конгрес от големите, който дойде в България, е равен на спечелване на Световно по футбол или на Олимпийски игри", изтъкна Румен Драганов и отбеляза, че битката в тази област е голяма, защото става въпрос за голям икономически ефект. "Милиони влизат в икономиката на общината, когато се провежда голямо международно събитие, независимо дали е свързано с математика, медицина или каквото и да е било друго", подчерта той. "Ние предлагаме 5% от туристическата реклама да отидат във Фонд Конгресен туризъм, за да могат предварително да се финансират и организират мероприятията", добави Драганов.

КБТБ ще изпрати отворено писмо до президента, премиера, министрите на културата и на туризма с молба за съдействие за равноправно третиране на браншовите организации по отношение на Профон и Мюзикаутор, обяви още Алибегов. Не забраните, а почивките без риск от Covid-19 са правилната цел

Той съобщи и че от конфедерацията предлагат и създаване на национална туристическа организация в публично-частно партньорство с държавата, за което са подготвили проект. Тя ще помогне да се обедини целият бранш и рекламата да бъде по-таргетирана и по-ефективна, убеден е новият ротационен председател на организацията. 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички