Забелязани са руски военни кораби около "Северен поток" в началото на седмицата


Забелязани са руски военни кораби около "Северен поток" в началото на седмицата
Снимка: Danish Defence Command

16843

Европейските служби за сигурност са засекли присъствието на руски военни кораби около газопроводите "Северен поток" в началото на седмицата, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници. Според тях на този етап не е ясно дали са свързани с взривовете, но е факт, който заслужава внимание.

Междувременно бреговата охрана на Швеция откри и четвърто изтичане на газ от повредените тръбопроводи на "Северен поток 2" по-рано тази седмица, заяви говорител пред вестник Svenska Dagbladet, цитирани от Reuters. Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

ЕС подозира, че зад изтичането на газ от подводните руски тръбопроводи стои саботаж и обеща ответен отговор на всяко умишлено прекъсване на енергийна инфраструктура. "Два от тези четири теча са в икономическа зона на Швеция", посочи говорителят на бреговата охрана Джени Ларсон пред изданието. Другите два са в икономическа зона на Дания.

Въпреки че нито един от тръбопроводите не е бил в експлоатация по време на предполагаемите взривове, те са били пълни с газ, който се изхвърля в Балтийско море. "Четвъртото изтичане от газопровода "Северен поток 2", е в непосредствена близост до по-голяма дупка, открита на близкия "Северен поток 1", съобщи шведската брегова охрана.

Разнопосочни мнения

Министерството на отбраната на САЩ отказват официален коментар за наличието на руски военни кораби около газопроводите, но според чиновници все още не може да се говори със сигурност за умишлени действия, довели до инцидентите край бреговете на датския остров Борнхолм, пише Reuters. Служител на американското Министерство на отбраната, пожелал анонимност, коментира, че нито една версия на този етап не може да бъде потвърдена и САЩ не са замесени в инцидентите. ЦРУ е предупредило Германия за възможни атаки срещу "Северен поток" още през лятото

Експерти по сигурността от САЩ, Европа и Украйна предупреждават от месеци, че критична инфраструктура не само в Украйна, но и в САЩ и Европа, ще бъде цел на руските военни като част от стратегията за войната в Украйна.

По думите на служителя на Пентагона европейските власти не са поискали и съдействие от американските военни при разследването на взривовете. Според източници на Reuters американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ на датските си колеги при разследване на случая. По данни на американските власти инцидентът е на дълбочина между 80 и 100 метра. Германия разследва саботаж на "Северен поток", Русия обвини противниците на "Газпром"

"Руските военни кораби извършват рутинни операции в тази зона. През последните години присъствието на руския военен флот в Балтийско море се е увеличило - доста често тестват нашето търпение и в морето, и във въздуха", коментират още източници от датското министерство на отбраната пред CNN.

Източници от датското министерство на отбраната коментират пред CNN, че трудно могат да си представят друг освен Русия, който да има възможност и интерес за такава операция. Според американски анализатори Москва печели от тази ситуация, защото ще "повиши цената на подкрепата за Украйна". Надеждите на руския президент Владимир Путин са, че европейците ще променят мнението си и на фона на високите цени на енергийните източници ще поискат промяна в стратегията за икономическа изолация на Русия.

Украински анализатори пък подчертават и икономически ползи от акта за "Газпром" – при това положение компанията няма как да бъде осъдена за неизпълнение на задълженията си към европейските си клиенти.

Руската гледна точка

Руската позиция също се насочва към умишлени действия по проекта, като според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков интерес имат САЩ, които не желаят Европа да получава руски природен газ. Песков отхвърли съмненията, че Москва може да стои зад тези действия и ги нарече "глупости" и "абсурд". Руското посолство в Дания заяви, че саботажът срещу "Северен поток" е атака срещу енергийната сигурност и на Русия, и на Европа. Русия пак опитва да саботира доставките на газ по "Северен поток 1"

Според запознати разследването на инцидентите ще отнеме поне 14 дни и твърдят, че проверките още не са започнали, тъй като налягането по тръбите не позволява действия и операцията ще започне вероятно в неделя, 2 октомври.

Случващото се отново се отрази на газовите пазари в Европа и цената на природния газ, търгуван на нидерландската борса TTF, скочи с 10% до 205 евро/MWh. Цената се влияе и от спора между украинския газов оператор "Нафтогаз" и "Газпром", който заплашва да спре и ограничените доставки през Украйна.

Още преди взривовете по "Северен поток" Централна и Западна Европа получаваше руски природен газ само през Украйна в намален обем – само през една входна точка и в обем на около 40 млн. куб. метра на денонощие. Руски природен газ влиза в ЕС и през "Турски поток" през територията на България до Унгария и Хърватия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия обвини Европа за спрения газ

Путин предупреди: Европа я чака енергийна катастрофа

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Глътка въздух: Операторът на "Северен поток 2" отново избегна фалита

Русия посочи на Европа спасението от газовата криза

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички