Задават се шест трудни години за руската икономика


Задават се шест трудни години за руската икономика
Снимка: iStock/Guliver

2486

Следващият 6-годишен цикъл в руската икономика ще бъде сложен, заяви премиерът Дмитрий Медведев на правителственото заседание, цитиран от РИА Новости.

Ние сме длъжни да отчитаме ситуацията на стоковите и финансовите пазари, а също и в не по-малка степен възможното разширяване на търговските войни, засилването на протекционизма и натиска на санкциите, предупреди той.

Според него Русия ще строи икономическата си политика така, че „първо, тя да се развива уверено даже в ненапълно благоприятни условия, а второ, да гарантира устойчив ръст на жизненото равнище“. Следващата година ще бъде време за адаптация, а новият пакет структурни изменения ще изведе икономиката на по-висока траектория, счита премиерът. Той отбеляза, че според очакванията на Министерството на икономическото развитие, от началото на 2021 г. ежегодният темп на икономическия ръст ще надскочи 3%. Това ще се постигне преди всичко от отраслите, където е налице не лош експортен потенциал като химическата и хранителната промишленост, машиностроенето, както и от развитието на инфраструктурата и жилищното строителство, поясни той. Очаква се също и стабилен ръст на реалните доходи, средната инфлация трябва да се запази в рамките на целевия показател от около 4%.

Медведев посочи, че страната ще продължи политиката на заместване на вносните инвестиции и потребителски стоки. „На дневен ред е проектът за основните направления за регулирането на митническите тарифи за близките 3 години, където са определени ориентирите на външно-икономическата дейност. На първо място това е стимулирането, нарастването на нашите доставки извън граница, второ, поддръжката на несуровинния експорт, в това число за сметка на преференциалните търговски споразумения в Евразийския съюз. Трето, важно и нужно е да се увеличава приносът на Русия в глобалните ниши на добавената стойност, особено в приоритетните за нас промишлени отрасли“, заяви Медведев.

Той подчерта, че САЩ и ЕС не за първа година прилагат политиката на санкциите по отношение на Русия, а под ограниченията попадат както физически лица, така и цели отрасли. Периодичните списъци за санкциите се попълват с нови имена и компании. Последно САЩ въведе ограничителни мерки срещу Москва заради инцидента в Солсбъри. Освен преките антируски санкции, на националната икономика влияят и косвените външно-политически и икономически фактори, в частност търговските войни между САЩ и Китай, отбелязва агенцията.

Вашингтон и Пекин не отсега си обменят въвеждане на такси в опита да отстояват своите икономически интереси. Във вторник Америка въведе нови 10-процентови такси върху товарите от Китай на стойност 200 млрд. долара, а от 1 януари тарифите ще се увеличат до 25%. Китай се старае да отвръща огледално.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички