Задължават служителите на JP Morgan да докладват дали са ваксинирани


Задължават служителите на JP Morgan да докладват дали са ваксинирани
Снимка: istock

2528

Американската инвестиционна банка JP Morgan Chase ще иска от служителите си да докладват дали са ваксинирани срещу COVID-19 във вътрешен уеб портал. Тези, които са ваксинирани с две дози, ще получат разрешение да работят без маски в офисите на банката. Възможно е да бъде оставена опция, работниците да не разкриват дали са преминали или не през ваксинация, но въпреки това ръководството на банката се надява колкото се може по-малко служители да изберат тази възможност, предава BBC.

Политиката цели да увери банкерите, които се завръщат в офисите, че обстановката е безопасна.

Джейми Даймън, изпълнителният директор на най-голямата банка в САЩ, наскоро обяви, че иска служителите обратно в офиса от месец юли.

Новата политика ще помогне на банката да предвиди нужната социална дистанция в офисите, след като служителите се завърнат на работа.

Заповедта няма да бъде насочена към служителите в Европа, а само за тези в САЩ, тъй като европейските правила за поверителност на личната информация не разрешават на работодателите да изискват информация за здравния статус на работниците.

Ходът на JP Morgan идва след като конкурентите от Morgan Stanley бяха дори още по-строги, директно забранявайки влизането в офисите в Ню Йорк на хора, които не са ваксинирани.

Новата политика на Morgan Stanley влиза в сила от следващия месец.

„Започвайки от 12 юли, всички служители, работната сила от контингента, клиентите и посетителите ще подлежат на изискването да удостоверят дали са напълно ваксинирани за да имат достъп до сградите на Morgan Stanley в Ню Йорк и Уенчестер”, сочи вътрешна бележка, отразена от Financial Times.

Междувременно, банкетите на Goldman Sachs са били инструктирани да докладват дали са ваксинирани преди завръщането си в офисите по-рано през този месец.

Въпреки, че инструкцията към служителите на Goldman Sachs призовава за ваксинация, все пак банката посочва, че ваксинацията е личен избор.

През миналата седмица британското правителство също обяви, че ваксинацията е задължителна за персонала на домовете за социални грижи в Англия. Само ваксинираните ще имат право на труд в Саудитска Арабия

Министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок посочи, че това е „чувствителна и разумна стъпка”, добавяйки, че предстоят консултации за разширяване на мярката за цялата здравна система на страната.

Адвокати по трудово право от кантората Pinsent Masons коментират пред BBC, че задължителното ваксиниране може да се разглежда като „разумна инструкция”, когато говорим за социални грижи, тъй като отказ от ваксинация може да постави уязвимите лица в риск.

„Работодателите в други сектори навярно не разполагат със същата силна обосновка да инструктират персонала да се ваксинира, така е например при професионалните услуги, където бе показано, че могат да се вършат ефективно от вкъщи”, казва те.

Адвокатите посочват, че третирането на хората по различен начин в зависимост дали са ваксинирани или не, може евентуално да доведе до обвинения в дискриминация. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички