Законопроект: НЕК ще трябва да плати милиони компенсация заради ВЕИ


Законопроект: НЕК ще трябва да плати милиони компенсация заради ВЕИ
Снимка: БГНЕС

3855

Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати на Енергийния системен оператор (ЕСО) малко над 1,146 млн. лева компенсация заради наличието на т.нар. "зелена компонента" в компонентата "задължение към обществото", която е част от формирането за цената на тока в България. Сумата, обаче, не обхваща цялата компенсация. Това става ясно от предложени за обществено обсъждане промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

Причината за задължението е решение на ЕК, че подпомагането на производството на зелена енергия чрез специална компонента при формирането на цената представлява държавна помощ, която пречи на свободната конкуренция на общия европейски пазар. Затова се налага да бъде начислена компенсация и за периода 1 юли, 2011 година – 30 април, 2016 година компенсацията е 1,146 млн. лева. За периода след това – до влизане в сила на промените в ЗЕВИ, КЕВР допълнително ще изчисли дължимата компенсация. Парите, които ще получи ЕСО, ще бъдат изхарчени за изграждането на междусистемния електроповод от 400 kV "Марица изток – Nea Santa".

Биогорива

С промените в закона се определя наименование за биогорива от ново поколение – такива, които са произведени от слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка от отпадъци. Освен това, 0,05% от потреблението на енергия за всички видове транспорт в България трябва да идва от такива горива, като целта следва да бъде изпълнена до 2020 година. Затова, от 1 септември, 2018 година, задължително производителите и доставчиците на течни горива в транспорта ще трябва да предлагат горива за дизелови двигатели, в които съдържанието на биодизел да е минимум 6% от конвенционални биогорива (произведени от хранителни и фуражни култури, например захарна тръстика), а от тези 6% минимум 1% да са биогорива от ново поколение. Предвидено е и изискване да се проследяват суровините за производство на биогорива, за да няма умишлено модифициране или превръщането им в отпадък.

Интересен факт относно проследяването е, че е предложена промяна в Наредбата за класификацията на отпадъците, според която вече няма да има нужда при класификация на даден отпадък причинителят му да представя документ, съдържащ информация от периодични издания и литература, от търговската мрежа или от други източници на специализирана информация за състава и свойствата на отпадъка. Възниква въпросът дали отпадането на това изискване няма да попречи в следенето на състава на суровините за биогорива.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички