Зам.-министър: Да сте видели частна болница да стачкува?


Зам.-министър: Да сте видели частна болница да стачкува?
Снимка: БГНЕС

2487

Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на общините да преструктурират губещите болници. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в интервю за Нова телевизия.

Той коментира, че едва 10% от лечебните заведения са пред фалит и кризата в случая не е толкова финансова, колкото управленска.

Припомняме, в понеделник (15 януари) представители на общинските болници в цялата протестираха за час. Причината за недоволството на работещите в множество общински болници са забавени заплати, лоши условия на труд, породени от недофинансиране от държавата. Една от болниците с големи задължения е общинската в Гоце Делчев. Задълженията ѝ възлизат на 800-900 хил., а годишно през нея минават 7000 пациенти.

"Изключително трудно се справяме с финансовите задължения, всяка година растат. Около 85% от приходите ни отиват за възнаграждения на персонала, които никак не са високи", заяви директорката.

Според зам.-министърът на здравеопазването трябва да има преструктуриране и реорганизация на дейността в губещите болници.

"Има 126 общински болници, има и 130 частни. Да сте видели частните да стачкуват, защото не им стигат парите? Всяка болница трябва да си прави много строго сметка на парите и да си прецизира разходите. Еднакво е заплащането и за едните, и за другите", заяви Пенков.

Зам.-министърът обаче допълни, че това са парите в България.

"С парите, които се отделят на човек на година – 679 лв. общо, се правят чудеса. Хората получават изключително добро здравеопазване за този ресурс, който имат", заяви Пенков.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички