Заради санкциите: Руските олигарси се чудят какво да правят с парите си


Заради санкциите: Руските олигарси се чудят какво да правят с парите си
Снимка: Getty Images/Guliver

7232

Руски олигарси прибират дивиденти, получавайки приходи от компаниите им на стойност милиарди долари въпреки санкциите заради войната в Украйна. Но... няма много места, където да ги харчат.

Петима милиардери от индустриите за производство на петрол, никел и торове са спечелили най-големи дивиденти в страната, получили около 10 млрд. долара от изплащания от компаниите им от началото на 2022 г., показват данни на индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires Index. Успехът им контрастира с представянето на много други руски фирми, които трябваше да спрат изплащането на дивиденти заради ограниченията срещу войната в Украйна.

Руската рубла отчете голям спад спрямо долара

Но въпреки това магнатите все пак усещат удара от санкциите, търсейки къде да вложат парите си, пише Bloomberg. Изолацията от света води до вълна от инвестиции в местни компании, която милиардерите по-рано може би дори не са обмисляли – знак, че руският елит започва да се адаптира към новата реалност.

„Западните санкции по същество затвориха вратите на руските милиардери и ги тласнаха по-близо в ръцете на Кремъл. Това, разбира се, увеличава контрола на Русия върху тяхното състояние и подкрепя призивите на Путин елитът да инвестира в Русия и да върне парите обратно у дома“, коментира Лиана Семчук, анализатор на британската фирма Sibylline.

Вагит Алекперов, съоснователят на „Лукойл“ – втория по големина производител на петрол в Русия, наддава за многомилиарден контролиращ дял в основната руска търсачка „Яндекс“, посочиха запознати с въпроса източници миналия месец. Това ще е първата голяма инвестиция на бизнесмена извън петрола.

Друг пример е милиардерът Владимир Потанин, който е най-богатият човек в Русия и най-големият акционер на минния гигант „Норникел“. Той навлезе във финансовия сектор, купувайки дял от 35% в TCS Group Holding Plc, по-известна като „Тинькофф“ – една от водещите руски финтех компании. Потанин също така купи „Росбанк“ от Societe Generale чрез своята холдингова компания „Интеррос“ и също е един от наддаващите в търга за „Яндекс“ заедно с Алекперов.

За милиардери от енергийния сектор като Алекперов, Леонид Микелсон и Генадий Тимченко големите суми идват от поскъпването на енергоизточниците заради инвазията в Украйна. „Новатек“, най-големият производител в страната на втечнен природен газ, е раздал на акционерите си най-големия си дивидент в историята, докато „Лукойл“ препоръча изплащането на втория по големина в историята си.

Производителят на торове „Фосагро“ на милиардера Андрей Гуриев също отчете най-голямата в историята си печалба миналата година, тъй като затруднената логистика на руските производители предизвика дефицити на някои пазари, увеличавайки цените.

Потанин и Гуриев са санкционирани от Великобритания и САЩ, докато Тимченко влиза в забранителните списъци и на Европейския съюз. Алекперов и Микелсон пък са обект на санкции само на Великобритания.

 

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички