Заради слаби резултати: Орязват здраво заплатите в ББР


Заради слаби резултати: Орязват здраво заплатите в ББР
Снимка: ББР

8408

Заплатите на членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие ще бъдат намалени от 10 000 на 2000 лв. Това заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, цитиран от пресцентъра на ведомството. Намалението е с пет пъти "защото Българската банка за развитие не работи добре и не се управлява ефективно", обясни Пулев. Вече няма заплати по 50 000 лева в Българска банка за развитие

"В надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, но с този ход министерството като принципал отправя ясно послание, че иска по-добри резултати и по-добър контрол", казва още министърът на иновациите и растежа.

"За цялата календарна 2022 г. заложената цел на банката са кредити в размер на 342 млн. лв. за фирмите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лв. Към момента изпълнението е много слабо и моята оценка е "Слаб 2". Пишем двойка на Надзорния съвет и намаляваме заплатите им", добави Пулев. Откога ББР е на загуба?

Хората се променят, политиката - не

Той съобщи, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата. "Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откакто ББР е създадена", отбеляза министърът и подчерта, че препоръките на този одит трябва да се изпълнят от следващия министър на иновациите – принципал на банката. Одитът на Сметната палата не е извънреден и се извършва по редовната програма на контролната институция.

"Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната компетентност и визия, за да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подпомагат по-целенасочено микро-, малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката", каза министърът.

Той обяви, че категорично няма да се променя лимитът от 5 млн. лв. за отпускане на кредит. В момента средната сума за отпускане на кредит е 350 000 лв., поясни той и каза, че трябва да се разшири продуктовият портфейл на банката. Разкриха 8-те големи компании, получили щедри кредити от ББР

По думите му, Министерството на иновациите и растежа разработва две мерки, с които да се подобри работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР участва като съкредитор по големи експозиции, но само и единствено при условие, че те се управляват от друга голяма международна институция, която да бъде водеща и с безспорна репутация. Втората мярка е да се насочат част от кредитите през публичните пазари, в т.ч. Фондовата борса, допълни Пулев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Фирма на Румен Гайтански - Вълка не плаща кредит за 150 милиона лева в ББР

Кирил Петков слага край на заплатите по 60 000 лв. в ББР

Кирил Петков завежда иск срещу двама от старите шефове на ББР

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички