Защо богатите американци толкова обичат швейцарския банков гигант UBS?


Защо богатите американци толкова обичат швейцарския банков гигант UBS?
Снимка: iStock

7852

С придобиването на Credit Suisse за 3,2 млрд. долара, швейцарската банка UBS е на път да се изкачи в класацията на световните мегабанки.

UBS не е чужда на грандиозните сливания. Съвременната компания се състои от над 370 присъединени фирми, включително бивши местни съперници. В условията на големи войни Швейцария остава стабилна и неутрална, превръщайки се в сигурно убежище за световното богатство, пише CNBC.

Днес международното управление на богатството е в основата на дейността на UBS. С над 5 трилиона долара под формата на инвестирани активи след сливането, повече от половината клиенти на банката са базирани в САЩ. Експертите смятат, че това се дължи на уникалните нива на дискретност, предлагани от швейцарското законодателство. Банкерите в Швейцария са задължени да защитават множество данни за клиентите си, дори когато са притиснати от чуждестранни органи.

Швейцарските социалдемократи искат значително свиване на активите на UBS

"Можете да получите достъп до техните операции в Сингапур, в Ню Йорк, на по-екзотични места. Но в основата си те няма да бъдат обект на някакво политическо влияние, защото швейцарското правителство ги оставя на мира, или поне такова е схващането", казва Никола Верон, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън" във Вашингтон и в мозъчния тръст "Брюгел" в Брюксел.

Историята: Как Credit Suisse се развиваше в продължение на 167 години?

Дискретността е сред основните предимства, правещи швейцарските банки толкова предпочитани от заможните хора по света;

Снимка: iStock

През последните години и UBS, и Credit Suisse бяха подложени на натиск от страна на американските власти да прекратят съмнителни бизнес практики, които бяха критикувани. Например през 2010 г. в UBS бяха разкрити хиляди случаи на неправомерни действия в рамките на международно разследване за манипулиране на лихвени проценти. Освен това американски сенатори твърдят, че Credit Suisse е поддържала сметки на клиенти, свързани с нацистите, до 2020 година.

ЕК е одобри придобиването на Credit Suisse от UBS

Глобалните наблюдатели от години се притесняват, че банки като UBS са станали твърде големи, за да фалират. Внезапното и бързо бягство на вложители от Credit Suisse съживи тези опасения. Швейцарската национална банка обеща над 100 млрд. долара ликвидна подкрепа, за да посредничи за бързото поглъщане на Credit Suisse от UBS. В рамките на сделката акционерите на Credit Suisse очакват да изтъргуват 22,48 акции за 1 акция на UBS. Някои притежатели на облигации планират да оспорят сделката в съда.

"Като цяло това, което направи швейцарското правителство, е да наложи загуби на кредиторите и акционерите на Credit Suisse", казва Верон.

UBS Group AG заявяват, че придобиването може да направи банката по-конкурентоспособна в световен мащаб и че тя е готова да се справи с тази повишена сложност.

Защо в Гърция няма богати хора?

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

Защо китайските милиардери продължават да изчезват?

UBS очаква да загуби 17 млрд. долара заради придобиването на Credit Suisse

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички