Защо Дубай е наричан "Град на златото"?


Защо Дубай е наричан "Град на златото"?
Снимка: iStock

11971

Повече от век, търговци пътуват до пазарите на Дубай в търсене на подправки, перли и злато. В резултат на това Дубай започнал да се нарича "Град на златото".

Търговията със злато в страната възлиза на 41 млрд. евро през първите 9 месеца на 2020 г., сочат данните на Дубайските митници. Златото е вторият най-доходоносен дубайски износ след петрола, пише Еuronews. Дубай успява да се възползва от географското си положение, като през годините там изникват множество трезори, търговци на бижута и рафинерии за злато.

Цялата златна верига

Компанията Al Etihad Gold рафинира злато и го излива във формата на инвестиционни кюлчета. Те снабдяват банки за кюлчета, търговци и бижутерии. Al Etihad притежава и акредитацията Dubai Good Delivery, която се счита за международен еталон за качество и технически спецификации.

Съсобственикът на компанията Салах Халаф коментира, че златото си остава популярен актив, поръчван както за целите на работилници за бижута, така и с инвестиционни намерения. Той призовава хората да "инвестират единствено в злато". "Целият цикъл е завършен тук в града, особено инфраструктурата, стабилността и охраната", добавя Халаф.

Постоянна стойност

Рафинериите произвеждат златни кюлчета в най-различни размери. Както при всяка стока, цена може да се изменя. По настоящи пазарни цени, кюлче с тегло 10 килограма струва близо 450 000 евро. Готовите кюлчета се продават на банки и търговци.

Един от най-големите търговци на едро в града е основан от семейство Абдула през 1955 година. Чрез компанията Jawhara те продават злато, бижута и диаманти. Наскоро компанията навлезе и в търговията на дребно.

Тавхид Абдула е изпълнителният директор на Jawhara и председател на Dubai Jewellery Group. По думите му, бизнесът в града процъфтява. "По всяко време, на пазара са налични 40-50 тона, както при търговците на дребно, така и при тези на едро. И поради големите цифри, които въртим тук, нашите цени се превърнаха в най-конкурентните в света", казва той.

Индустрията за злато и бижута в Дубай подлежи на регулации. Над 700 бизнеса членуват в Dubai Gold and Jewellery Group, неправителствена браншова организация. По думите на Абдула, наличието на самоконтрол и правителствени регулации правят техния продукт „перфектен“.

Според негови изчисления, между 20% и 40% от световните златни резерви минават през Дубай всяка година, като повечето минават през пазара за злато, където на площ от половин квадратен километър са побрани около 300 магазина.

Чудесна локация

Друг фактор за успеха на Дубай е неговата географска позиция. Търговците на злато разполагат с предимство поради часовата зона. Ако са отворени между 6 часа сутринта и 11 часа вечерта, търговците в Дубай обхващат всяка часова зона в света – от Австралия до западното крайбрежие на САЩ.

За Джефри Роудс, основател на Rhodes Precious Metals Consultancy, сърцето на златната индустрия на Обединените Арабски Емирства винаги ще бъде дубайският традиционен пазар за злато.

По думите му, има много фактори, които допринасят за дългогодишния успех на Дубай в търговията със злато. "Хората, инфраструктурата, лидерите“ са само едни от причините. Друг фактор е цената. "Просто е най-рентабилното място в света да купите златни бижута. Данъчното облагане е доста високо. Това е най-доброто място за покупка. Получавате най-много стойност срещу парите си", казва той.

По отношение на стойността, златото в Дубай е освободено от данъци за туристи. Киран Питани основава бижутата Cara заедно с брат си през 2005 година. Те имат няколко магазина и работилници в най-заетата част на зоната Gold and Diamond Park. Те са специалисти в бижутата по поръчка.

Нестихваща популярност

"Златото винаги е популярно. То е един от металите, които са свързани с валутата", изтъква Питани По думите му, хората трябва по-често да инвестират в злато, особено по време на несигурни времена.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички