Защо лукът във Филипините вече e луксозна стока и е по-скъп от месото?


Защо лукът във Филипините вече e луксозна стока и е по-скъп от месото?
Снимка: iStock

4229

Филипините са изправени пред сериозен недостиг на лук и това ясно се вижда навсякъде в страната, пише ВВС. Килограм лук достигна цена от 700 песос, или близо 13 долара. Това е повече от цената за килограм месо и от дневното минимално заплащане в страната.

Инфлацията във Филипините достигна 14-годишен връх и цените и на храните и на горивата нарастват. Но лукът – основна част от местната кухня, стана символ на поскъпването на живота в азиатската държава. Едни от най-популярните ястия както сред местните, така и сред туристите са пържени зеленчуци, меса или морски дарове, сервирани с лук и различни сосове.

Президентът Фердинанд Маркос Джуниър, който е и министър на селското стопанство, обяви извънредно положение, свързано с цените на храните. По-рано през януари той позволи вноса на лук, за да се стабилизират доставките. Президентът обеща да насърчи производството, но недоволството е толкова голямо, че има и искания за оставка.

Лукът е толкова популярен в страната, че в момента се разследва контрабанда на 40 килограма, внесени в ръчния багаж на стюарди от Philippine Airlines. Митническите власти няма да налагат санкции, но предупреждават пътуващите да не внасят стоки без разрешение.

Как се стигна до тази ситуация?

Неблагоприятното време в страната е причина за лошата селскостопанска реколта, в това число и на лука. Още през август Министерството на земеделието предупреди за потенциален недостиг на храни, а малко след това страната беше засегната и от две мощни тропически бури, които унищожиха реколтата.

Климатичните промени също са сериозна заплаха за селското стопанство във Филипините. Там очакват реколтата от едва 5775 тона лук, т.е. 27% от предварително планираните над 21 000 тона, допълва Bloomberg.

Според наблюдатели цената на лука ще се стабилизира с вноса, но това също може да е проблем – февруари е месецът за събиране на реколтата и внезапен спад в цената заради едновременната поява на вносната и местната продукция на пазара ще влоши ситуацията за фермерите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Оставаме без бира и месо заради високите цени на газа

Предстои световен недостиг на любима храна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички