Защо милиардерът Роман Абрамович стана гражданин на Португалия


Защо милиардерът Роман Абрамович стана гражданин на Португалия
Снимка: Getty Images

7671

Руският олигарх и собственик на "Челси" Роман Абрамович стана португалски гражданин. Получил е гражданство, тъй като е смятан за потомък на сефарадски евреи. Какви са реакциите в самата Португалия, разказва Deutsche Welle.

През 2015 г. в Португалия е приет закон, по силата на който потомците на сефарадски евреи могат да получат португалско гражданство. Дотук общо 32 000 души са се възползвали от него и са взели паспорти, а други 54 000 молби все още се обработват.

За гражданство е кандидатствал и руският милиардер Роман Абрамович: олигархът, за когото се смята, че е в близки отношения с руския президент Владимир Путин, е от април 2021 г. гражданин на Португалия.

Лицемерие и корупция?

С въпросния закон португалското правителство целеше да коригира една историческа неправда: преди 500 години сефарадските евреи са прокудени от тогавашната инквизиция от Иберийския полуостров, в т.ч. от Португалия, в резултат от което се заселват основно в Източна Европа. Но това, което първоначално е замислено като хуманен жест, във времената на нарастващи политически напрежения бързо може да се превърне в медийно събитие.

В края на миналата година руският критик на режима Алексей Навални написа в Twitter следното: "Западът се уплаши, че Путин ще нападне Украйна, но дава гражданство на един от най-приближените му олигарси". Навални предполага, че съответните служители в Португалия са получили куфарчета с пари - и говори за "лицемерие" и "корупция". Доказателства за това няма, но португалски медии попитаха дали в случая с гражданството на Абрамович всичко е било законно. Роман Абрамович не успял да се премести в Швейцария заради обвинение в пране на пари

В отговор външният министър Аугусто Силва заяви, че Абрамович е отговарял на всички условия: еврейската общност в град Порто е потвърдила, че руският олигарх има сефарадски корени. С други думи: всичко около неговата натурализация е законно, увери още министърът и определи критиката на Навални като неоснователна и обидна.

Спорен административен акт

През 2020 г. Социалистическата партия настояваше за промени в закона, за да не бъде използван като заден вход за достъп до Шенгенското пространство. След протести обаче вносителите на искането се отказаха, планът им се провали, а законът си остана непокътнат. От кандидатите за португалско гражданство нито се изисква да владеят езика, нито пък са длъжни да доказват, че са живели преди това в Португалия. А критериите, по които еврейските общности в Лисабон или в Порто проверяват всеки отделен казус, са според стандартите в една правова държава всичко друго, но не и прозрачни.

Португалският всекидневник Público съобщи, че в електронната енциклопедия Уикипедия сефарадският произход на Абрамович е бил нанесен съвсем наскоро, при това от член на еврейската общност в град Порто. Освен това от вестника твърдят, че Абрамович е дал пари на същата общност за открития наскоро музей на Холокоста. Неговият директор е член на комисията, която обработва молбите за доказване на сефарадския произход, пише още изданието. Колко плати Роман Абрамович за най-скъпия имот в Израел?

В свое писмено становище еврейската общност окачествява тези критики като антисемитско подстрекателство. Това показвал и фактът, че вестникът е публикувал статията си в събота, когато евреите празнуват Шабат - за да не могат да реагират веднага. От еврейската общност отхвърлят обвиненията за раздавани подкупи и уверяват, че Абрамович е платил единствено 250 евро такса за обработване на документите. В декларацията се припомня благотворителната дейност на Абрамович и се твърди, че сега той е несправедливо сатанизиран.

Португалският паспорт е третият за Абрамович - той има също руско и израелско гражданство. А с новия си европейски паспорт сега може да пътува навсякъде, където паспортът на руски олигарх не отваря врати.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички