Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията


Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

16476

Отварянето на ресторантите "под режим" не е добър подход. Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина, не да ги спрат съвсем. Решиха кога отварят ресторантите и нощните заведения

Това заяви в ефира на Радио София Златко Златанов - председател на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и зам.-председател на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация). Вчера членовете на БХРА са дискутирали най-болните проблеми онлайн с участието на Министрите на туризма и на социалната политика. 

Личното мнение на Златанов е, че решението "е абсолютно некоректно". Той обясни, че разлика между различните ресторанти няма, включително и като условия за заразяване. Заведенията в хотелите са били отворени, защото е задължително там да има ресторант. 

Разпространението на коронавируса е дифузно. Мерките само забавиха скоростта, за да не се претовари здравната система. Хотелите бяха отворени, защото държавата няма пари да плаща помощи на огромното количество кадри в този сектор, подчерта Златанов. Ще спаси ли държавата работещите в заведения, школи и фитнеси?

По думите му подпомагането у нас не е било като на Запад. Все пак мярката 60/40 и 80/20 е работеща. Заведенията в сивия сектор бяха наказани, не получиха нищо. 

Дори и работодатели на светло изнемогват, ако имат големи кредити, многочислен персонал или специалисти, на които не успяват да плащат. 

В СПА дестинациите са доволни засега, все пак е пандемия. В заведенията на морето не се радват, че ги отварят, защото те няма да имат клиенти до първия чартър. Те ще са в бедствено положение, защото нито държавата ще ги подпомага, нито ще им дойдат туристи, допълни Златко Златанов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички