Затвориха най-големия пазар в Одрин заради COVID-19


Затвориха най-големия пазар в Одрин заради COVID-19
Снимка: Getty Images

15686

Петъчният пазар в Одрин затваря за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, цитирани от турски медии.

Прочутият открит пазар Улус в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха от него всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира.

Неотдавна местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи (главно българи) на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция. Въведено беше изискване за носене на маски, които се раздаваха на границата заедно с дезинфектанти, поставени бяха предупредителни плакати на български език за спазването на мерките.

Но Одрин, където по време на първата вълна на коронавируса бе сравнително спокойно, през последните седмици зае място сред 15-те най-рискови области на Турция в разпространението на COVID-19, според турския здравен министър Фахретин Коджа.

Помощник-валията на Одрин Али Уйсал заяви, че пазарите, магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар на града за две седмици.

Той посочи също, че областната управа и кметството работят съвместно и в добра координация по мерките за ограничаване на разпространението на епидемията в граничната област.

Дали петъчният пазар Улус ще бъде отворен отново след две седмици, ще зависи от разпространението на заразата в града. Над 2 млн. българи са пазарували в Одрин през 2019 г.

В същото време с нареждане на валията на Одрин Екрем Джаналп в града е започнало дезинфекциране на превозните средства, което се извършва след като слязат пътниците преди следващия курс. Подобна мярка се прилага за пръв път в Турция.

На шофьорите на таксита и други търговски транспортни средства в града били раздадени ръчни помпи за дезинфекциране на колите и дезинфектанти в неограничено количество, съобщават местни медии.

Турция заема трето място в света и първо място в Европа по заразени с COVID-19 за последното денонощие, съобщи сайтът Haberler. С починалите вчера 168 души страната е на 15-то място в света.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички