Здравното министерство: Търсим начин в РЗИ да получат 6-те млн. лв. за увеличение на заплатите


Здравното министерство: Търсим начин в РЗИ да получат 6-те млн. лв. за увеличение на заплатите
Снимка: БГНЕС

3882

Министерството на здравеопазването търси правна възможност служителите в Регионалните здравни инспекции да получат до края на годината всичките 6 милиона лева, отпуснати за увеличение на заплатите. Това стана ясно след срещата на заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков с протестиращите служители на РЗИ.

Действащата в момента наредба поставя лимит за ръст на заплатите до 15 процента, но максимумът се полага само на тези с отлични оценки от атестациите. Пенков и пое ангажимент да се намери решение. 

"Отпуснати пари не могат да бъдат използвани в момента на хората да се вдигнат заплатите и затова се търси друга форма - под формата на допълнително материално стимулиране. На четири пъти в годината те могат да получат допълнително материално стимулиране до 70% от общата си годишна заплата. Ще направим опит да обърнем пирамида – не "на най-големия началник – най-много", а хората, които работят, да получат повече", заяви той, цитиран от БНР.

Пенков е категоричен, че исканото ново увеличение на заплатите с 20% от първи май не може да се случи без актуализация на държавния бюджет. От своя страна протестиращите не поемат ангажимент спрат с протестните действия.

По-рано днес общопрактикуващи лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени административните им задължения. Те се събраха пред Националния дворец на културата, където се провеждаше неформална среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС. Според лекарите всички административни задължения, които законът им вменява, влошават работата им по лекуване на пациентите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички