Зелена авиация: Полетите ще са привилегия отново само на богатите


Зелена авиация: Полетите ще са привилегия отново само на богатите
Снимка: Getty Images/Guliver

11881

Подложен на огромен натиск да стане екологичен, авиационният сектор трябва да похарчи милиарди долари, за да стане по-благоприятен за климата, което рискува да доведе до увеличаване на цените на билетите и да превърне пътуването със самолет отново в привилегия само на богатите. Самолетните билети поскъпват драстично

Подобно на много други държави, авиокомпаниите по света, както и Европейският съюз, са поели ангажимент за нулеви нетни емисии до 2050 г., което оказва натиск върху авиационната индустрия, наред с други сектори. Освен това 27-членният блок иска да обложи керосина с данък. Всичко това ще бъде свързано с безпрецедентни разходи за индустрията.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в която членуват 290 авиокомпании, осъществяващи 82% от световния въздушен трафик, изчислява, че преходът към екологично чиста индустрия ще струва "около 1,55 трилиона долара", предаде БГНЕС.

По-чисти горива

За да се осъществи този преход, авиокомпаниите трябва да инвестират в най-новите самолети, които са по-ефективни от сегашните им флотилии. Германия залага на водородните технологии за развитието на транспорта

Airbus например се надява до 2035 г. в експлоатация да влязат самолети, работещи с водород, който не отделя вредни емисии при изгаряне. Междувременно трябва да се създаде почти от нулата производствена верига за устойчиво авиационно гориво (УАГ), което ЕС смята да направи задължително в постепенно нарастващи пропорции.

IATA се надява да постигне две трети от намаленията на емисиите си чрез използване на SAF - неконвенционални горива, получени от органични продукти, включително готварско олио и водорасли. Понастоящем горивата представляват между 20 и 30 % от разходите на авиокомпаниите. Но при сегашното положение SAF са "три пъти по-скъпи за (тези, които използват) използвани (рециклирани) горива, пет пъти по-скъпи за биомасата и пет до десет пъти по-скъпи за синтетичните горива", заяви пред АФП Жан-Батист Джебари, министър на транспорта на Франция. Той заяви, че е от решаващо значение "да се увеличи производството, за да се намалят цените".

Патрик Пуян, ръководител на петролния и газов гигант TotalEnergies, който произвежда SAF, предупреди по-рано тази година, че цената на тези неконвенционални горива далеч не съответства на по-евтините конвенционални горива.

"Енергийният и екологичният преход ще трябва да се финансира не само от авиокомпаниите или енергийните компании, но и от цялата верига, включително и от клиентите", каза той.

Джебари добави, че цените на полетите могат да се повишат "в краткосрочен план". Той предупреди, че пандемията може да доведе и до изчезването на много авиокомпании, което ще намали конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените.

Затъване в дългове

Повишаването на цените би означавало голяма промяна за сектор, който някога е бил запазена територия на богатите, но постепенно става достъпен за повече хора, въпреки че все още изключва до 95% от световното население.

По данни на Световната банка през 1970 г. са били осъществени 310 милиона пътувания със самолет. През 2019 г. броят им е 4,4 милиарда. И въпреки пандемията, IATA разчита, че през 2050 г. цифрата ще нарасне до 10 милиарда.

IATA твърди, че разходите за въздушен транспорт са спаднали с 96% от 1950 г. насам благодарение на въвеждането на самолетите през 60-те години на миналия век, което е довело до драматичен растеж на индустрията, и на дерегулацията на сектора в САЩ през 1978 г. Тя добавя, че тази "тенденция на намаляване продължава да се дължи на подобрените технологии и ефективност, както и на силната конкуренция".

В момента цените на полетите се понижават в много региони, тъй като търсенето на въздушен транспорт само плахо се възстановява от шока, причинен от пандемията от Covid-19. Авиокомпаниите не са в добра позиция, потънали са в дългове и се борят да възстановят паричните си потоци. Как тогава ще финансират екологичния преход, който не търпи отлагане, тъй като светът е изправен пред катастрофалните последици от изменението на климата?

"Ясно е, че устойчивостта и способността на нашата индустрия да постигне поставените цели е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени", заяви Паулс Калитис, главен оперативен директор на латвийската нискотарифна авиокомпания АirBaltic, на неотдавнашен симпозиум в Брюксел. Свръхзвуковите пътнически самолети - нова ера или несбъдната мечта?

Тъй като авиокомпаниите са финансово нестабилни, "парите ще трябва да дойдат от някого", заяви Бертран Мули-Айгро, партньор в Archery Strategy Consulting, специализирана в авиокосмическата и енергийната индустрия.

„Да се накара клиентът да плаща може би не е лоша идея", добави той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички