"Златните паспорти" у нас: Кой ги купува и защо трябва да се забранят?


"Златните паспорти" у нас: Кой ги купува и защо трябва да се забранят?
Снимка: БГНЕС

10433

39 руснаци и 20 "инвеститори" от Близкия изток са основната част от получилите от прословутите "златни паспорти" в България, разкрива разследване на Mediapool.bg. Но те далеч не са всички – общо 103-ма души са облагодетелствани да се движат свободно в ЕС с наш паспорт. На 7 от тях той е отнет заради установени от службите драстични нарушения. Най-честото от тях е купуване на държавни ценни книжа за поне 1 млн. лв., след което те бързо са били продавани - преди падежа им. Тоест, те не са направили никакви реални инвестиции.

В сряда правителството одобри промени в Закона за българското гражданство. С тях се предвижда да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции.

Отмяната на "златните" паспорти се смята за едно от главните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи. България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати тази практика. Ние сме е една от трите държави членки на ЕС, които продават гражданство срещу инвестиции – Малта и Кипър са другите две.

Към днешна дата 40% от 96-те притежатели на "златен паспорт" са руснаци, а от 20-те, дошли от Близкия изток, има четирима ливанци, четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, инвеститор от Йемен, един саудитец и двама сирийци, показва разследването. Осем са китайските инвеститори, трима са индийци, двама са пакистанци и един е от Виетнам. В списъка се нареждат хора от Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република, четирима американци, един израелец и един турчин. Колко чужденци са взели "златни паспорти" в България?

Още през 2018 г. разследване на "Биволъ" разкри, че част от обещаните от чужденци инвестиции, които са получили български паспорти, на практика не са реализирани. Справки в Търговския и Имотния регистър показват, че някои от тях просто са си купили скъпо жилище в България, но така и не са развили крупен бизнес, каквито са били прокламираните им намерения. Внасяне на пари в българска банка е позволило на шестима чужденци да придобият българско гражданство. Чужденци стават българи срещу 2 милиона лева

В последните дни на 2021 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски бе сред вносителите на законопроект, с който се премахва възможността за даване на "златни паспорти. Но малко след това правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции се разследват от ДАНС по сигнал на Министерството на правосъдието.

Министър Йорданова посочи, че ДПС са закъснели с реакцията си, защото още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за "златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

През юни 2021 г. Делян Пеевски, Васил Божков и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков станаха първите българи, санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски" заради "значима корупция". По отношение на Пеевски и Желязков имаше твърдения от американското правителство за корупция при раздаването на български паспорти. Защо Пеевски и Божков? Защо сега?

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички