Златото става все по-скъпо и все по-недостъпно


Златото става все по-скъпо и все по-недостъпно
Снимка: iStock

22323

Пандемията от коронавирус предизвика рязък скок в цената на златото и дори доведе до дефицит на свободната му продажба в САЩ, съобщава в. The Wall Street Journal.

Американските инвеститори и банкери срещат жесток недостиг на златни кюлчета и монети. Повечето от търговците разпродадоха наличните си запаси от благородния метал и дори започнаха да затварят. Швейцарската банка Credit Suisse, която лее златни кюлчета от 1856 г., призова купувачите да не питат за злато тази седмица. В Лондон банкерите наемат частни самолети и се опитват да използват военни транспортни самолети, за да докарат кюлчетата си до борсите в Ню Йорк, където цената е драстично по-висока.

Ситуацията в САЩ е толкова драматична, че банкерите от Уолстрийт са потърсили помощ от Кралския монетен двор на Канада. Ръководителят на продажбите Аманда Берние разкри, че монетният двор е свидетел на "безпрецедентни нива на търсене" на златни кюлчета, а потенциалните купувачи са основно от Уолстрийт. Финансовата институция в момента произвежда само един вид кюлчета и няма как да удовлетвори засиленото търсене, тъй като част от служителите ѝ са изпратени на домашна профилактика заради коронавируса.

Златото поскъпна с около 10% през последната седмица и се търгуваше за 1627.5 долара за тройунция, достигайки 7-годишен връх. Такова поскъпване на благородния метал се е случвало само няколко пъти за последните 2 десетилетия, един от които по време на финансовата криза през 2008 г.

Ето как поскъпването на златото беше предсказано още миналата есен.

Заради стабилната си цена златото е особено търсено по време на икономически кризи като щит срещу инфлацията. "Златото са единствените пари, които не могат да бъдат отпечатани", казва Рой Себаг, шеф на Goldmoney Inc., която притежава едно от най-големите частни хранилища в света, пазещо злато за около 2 млрд. долара.

Златният резерв на САЩ се съхранява във военната база Форт-Нокс в щата Кентъки и в Банката на Федералния резерв в Ню Йорк. Тези запаси не се предлагат на свободния пазар, тъй като играят ролята на държавен резерв.

Центърът на търговията с физическо злато е Лондон, където към ноември 2019 г. се съхраняват над 8200 тона злато на обща стойност 387,9 млрд. долара. Най-големите златни запаси съхранява Английската централна банка, в чиито трезор има около 400 000 златни кюлчета, принадлежащи на британското правителство, централни и търговски банки на други държави.

Какво ни съветва за златото изтъкнат инвеститор, четете тук.

Дефицитът на благородния метал накара банкерите в САЩ да предлагат по 100 долара над обичайната цена за тройунция, за да се сдобият с така желания актив. Заради пандемията от коронавирус самата доставка на злато отвъд океана се превръща в много сложна задача, особено предвид ограничените международни полети.

Новопроизведеното злато също е ограничено, тъй като мините са затворени, както и много от преработващите фабрики. В света все още има много злато, струващо около 10 трлн. долара, но "не е на точното място", каза Саймън Михайлович, съосновател на Bullion Reserve, който съхранява злато за инвеститорите. Бижутери от Великобритания също се оплакват, че в момента няма откъде да се купи физическо злато и сребро. Дори инвеститорите много трудно успяват да се доберат до жълтия метал.

При настоящият тежък златен дефицит, големият удар ще направят онези, които притежават злато и успеят да го доставят в САЩ. При все по-високите цени, те ще спечелят милиони, а може би и милиарди долари.

Кой е металът, който е по-скъп и ценен от златото, вижте тук.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички