Ново огнище на нодуларен дерматит възникна в Кърджалийско


Ново огнище на нодуларен дерматит възникна в Кърджалийско
Снимка:

2549

Второ огнище на заразен нодурален дерматит по едрите животни пламна в Кърджалийска област. Преди три дни се появили симптомите при крава в частно стопанство в джебелското село Търновци, съобщава "Дарик".

Собственикът уведомил ветеринарния лекар, болното животно било изолирано. Екип на областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали посетил фермата и от кравата били взети кръвна проба. В последствие тя се оказала положителна, разказа директорът на Дирекцията д-р Георги Грозев.

Той също е бил на мястото на инцидента. Тази сутрин заразената крава и останалите животни - крава, юница и теле, са били умъртвени по хуманен начин и погребани.

Това е второто огнище на заразен нодурален дерматит по животните в област Кърджали. Първото пламна в началото на юни в кирковското село Каялоба, където бяха унищожени 13 животни в частна животновъдна ферма.

А иначе продължават ваксиациите на едрите преживни животни в областта. На 100% са ваксинирани те в община Черноочене, над 90% са в общините Крумовград и Кърджали и в останалите четири общини - Джебел, Кирково, Ардино и Момчилград, са ваксинирани от 70 до 80% от едрите преживни животни, каза вчера д-р Георги Грозев. Той прогнозира, че до средата на следващата седмица ще приключи изцяло ваксинацията в цялата област.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички